Úspěch gymnazistky Barbory Burešové v národním kole SOČ s tématem vypracovaným na Farmaceutické fakultě UK

29.06.2023

Barbora Burešová, studentka 3. ročníku Biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou, vypracovala během zimního semestru letošního akademického roku práci v rámci Středoškolské odborné činnosti (SOČ) ve výzkumné skupině Skin Barrier Research Group (vedoucí skupiny: Prof. PharmDr. Kateřina Vávrová, Ph.D.).

Screenshot_20230623-082052_GalleryScreenshot_20230623-082036_GalleryF_0297_A00_6598

Téma její práce bylo „Alternativní formulace podání 5-fluoruracilu do kůže“ a experimenty realizovala na Katedře farmaceutické technologie pod vedením Dr. Georgiose Paraskevopoulose, Ph.D. Barboře se podařilo formulovat hydrofilní gely 2-hydroxylethylcelulosy v kombinaci s polyamidoamino dendrimery obsahující léčivo 5-fluorouracil a vyhodnotit jejich schopnost dodávat účinnou látku do různých vrstev lidské kůže po ex vivo aplikaci.

Získaná data Barbora nejprve prezentovala ve školním (1. místo), okresním (1. místo) i krajském (2. místo) kole SOČ (Kraj Vysočina, obor Zdravotnictví) a úspěšně postoupila až do národního kola, které se konalo 16.–18. června v Plzni. V národním kole se její práce opět setkala s úspěchem a mezi šestnácti finalisty byla oceněna čtvrtým místem.

I díky této práci pak získala vynikající 5. místo v celostátní soutěži Středoškolák roku 2023 a byla také nominována na ocenění Talent Vysočiny, kde jí byla udělena za zcela výjimečné výsledky Cena hejtmana Vysočiny.

Barboře moc gratulujeme k dosaženým výsledkům a přejeme mnoho úspěchů v pokračování jejího studia.

Biskupské gymnázium ve Žďáru nad Sázavou, kde Barbora studuje, se může pochlubit titulem „Fakultní škola Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy“. Jednou z řady výhod této spolupráce mezi naší fakultou a středními školami je právě nabídka středoškolákům zapojit se do vědecké činnosti fakulty a vypracovat zde práci v rámci SOČ.

Text: Dr. Georgios Paraskevopoulos, Ph.D.
Foto: Archiv Barbory Burešové

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS