Projekt NETPHARM byl na Farmaceutické fakultě UK zahájen

12.02.2024

Dne 7. 2. 2024 Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové zahájila realizaci projektu Nové technologie pro translační výzkum ve farmaceutických vědách / NETPHARM, reg. č. CZ.02.01.01/00/22_008/0004607, který propojuje významné instituce základního a translačního výzkumu, přičemž multidisciplinární týmy budou využívat moderní přístupy farmaceutických věd se silným aplikačním potenciálem. Cílem projektu je špičkový výzkum a vývoj pokročilých terapií, (nano)formulací a delivery systémů léčiv, přičemž budou využívány inovativní technologie, nejnovější přístupy a experimentální modely translačního vývoje léčiv v rámci sítě excelentních VaV center (UK, VŠCHT, CEITEC/MU, ÚOCHB a ÚMCH AV ČR).

1b2b3b4b

Farmaceutická fakulta UK v roli koordinátora národního konsorcia úspěšně vede projekt již od samotného počátku, kdy před rokem, dne 10. 2. 2023, byla na MŠMT ve spolupráci s partnery úspěšně podána žádost o poskytnutí dotace za téměř 496 mil. Kč. Sen se stává skutečností, a tak od 1. 3. 2024 úspěšně zahajujeme samotnou realizaci, která potrvá 4 roky.

Jejím cílem není jen ustanovení meziinstitucionálního odborného týmu a mezinárodního poradního orgánu, ale i pořízení výzkumné infrastruktury, modernizace pracovišť a především 218 odborných publikací (z toho 192 publikací v prvním kvartilu nejvlivnějších časopisů v oboru, 192 publikací v prvním kvartilu dle oborově normalizované citovanosti, 108 odborných publikací se zahraničním spoluautorstvím a 22 odborných publikací ve spoluautorství výzkumných organizací a podniků).

Projekt vyústí v podání 44 nově podaných národních grantů a 24 mezinárodních projektů např. typu Horizont Evropa, a počítá s internacionalizací v podobě další mezinárodní spolupráce. Součástí projektu jsou i příjezdové a výjezdové mobility, 195 příspěvků na odborných akcích a podání 11 patentových přihlášek vč. nové klinické guideline.

To vše pod odborným vedením odborného manažera projektu, prof. Petra Pávka, ve spolupráci s vedoucími výzkumných záměrů, kterými jsou prof. Vávrová (VZ1 Farmaceutická a analytická chemie), prof. Štaud (VZ2 Farmakologie a toxikologie), doc. Hrubý z ÚMCH (VZ3 Nové systémy pro doručování léčiv a formulace), doc. Fialová (VZ4 Geriatrická klinická farmacie a nové technologie pro individualizaci lékových schémat u starších pacientů) a dr. Smutný (VZ5 Pokročilé IN VITRO a IN SILICO přístupy ve vývoji léčiv).

Na programu zahajovacího jednání na půdě Farmaceutické fakulty UK bylo představení základních informací o projektu, výzkumných záměrů vč. hlavních řešitelů a obsazení odborných pozic. Probíhaly konzultace rozpočtu, veřejných zakázek a monitorovacích indikátorů. V závěru byl představen projektový management, poté následovala širší diskuse.

Projekt je díky efektivní spolupráci všech participujících osob řádně nastaven a od 1. 3. 2024 připraven k další fázi realizace.

Za spolupráci všem děkujeme.

 

Text: Ing. Martin Hubáček
Foto: Mgr. Martina Kopecká Jurčeková

 

Projekt Nové technologie pro translační výzkum ve farmaceutických vědách /NETPHARM, reg. č. CZ.02.01.01/00/22_008/0004607, je spolufinancován Evropskou unií.

 

EU MSMT logo

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS