Univerzita Karlova patří mezi sto nejlepších vysokých škol Evropy

05.10.2023

Univerzita Karlova

Univerzita Karlova se v novém prestižním mezinárodním srovnání evropských vysokých škol QS World University Rankings: Europe 2024 umístila na 86. místě. Spolu s Varšavskou univerzitou je tak jedinou vysokou školou z východoevropských zemí, která patří mezi nejlepší univerzity v rámci Evropy.

Žebříček QS World University Rankings: Europe 2024, jenž takto zaměřený na Evropu vyšel poprvé, srovnává činnost evropských vysokých škol v celkem dvanácti kritériích, která se týkají kvality výzkumu, uplatnění absolventek a absolventů, podmínek výuky, internacionalizace a udržitelnosti. Zveřejněné výsledky zahrnují téměř sedm set škol ze čtyřiceti dvou zemí včetně sedmnácti z České republiky.

„Vzhledem k tomu, že tento žebříček je úplnou novinkou, nemáme tak srovnání z minulých let, jako je tomu u jiných hodnocení. Být však mezi stovkou nejlepších evropských vysokých škol je bezesporu úspěch,“ říká rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Univerzitě Karlově v tomto prestižním evropském srovnání patří celkové 86. místo, v řadě kritérií však byla klasifikována dokonce v okolí 50. místa mezi nejlepšími školami. Nejlepší tři umístění v jednotlivých kritériích UK obsadila v těchto parametrech: studující přijatí v rámci mezinárodní mobility (53. místo), mezinárodní výzkumná spolupráce (52. místo) a udržitelnost (51. místo).

Tento výsledek Univerzitu Karlovu staví do pozice nejlépe hodnocené vysoké školy v rámci východoevropských zemí (pozn. ruské univerzity nebyly do hodnocení zahrnuty), přičemž pouze jedna další univerzita z tohoto regionu, Varšavská univerzita (92. příčka), která je rovněž členem univerzitní aliance 4EU+, se nachází mezi sto nejlepšími školami. Vynikajících výsledků dosáhly i ostatní členské univerzity této aliance špičkových evropských univerzit, tj. německá Universität Heidelberg (20. místo), francouzské Sorbonne Université a Université Paris-Panthéon-Assas (25. a 378. místo), dánská Københavns Universitet (33. místo), švýcarská Université de Genève (60. místo) a italská Università degli Studi di Milano (114. místo).

Univerzita Karlova získala výborné umístění také v rámci LERU CE7, tedy skupiny, která v uskupení 23 předních evropských vysokých škol (League of European Research Universities) spojuje sedm středoevropských univerzit. Mezi sedmi středoevropskými vysokoškolskými leadry Univerzita Karlova v žebříčku vede s 86. místem, následována univerzitami ve Varšavě (92.), Tartu (137.), Lublani (204.), Budapešti (208.), Bělehradu (252.) a Záhřebu (260.).

Z dalších českých škol se nejlépe umístily Masarykova univerzita (161. místo), České vysoké učení technické v Praze (182. místo), Vysoké učení technické v Brně (216. místo) a Univerzita Palackého v Olomouci (219. místo).

Více o žebříčku QS World University Rankings: Europe 2024 naleznete ZDE

Text: Mgr. Václav Hájek, tiskový mluvčí UK

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS