Hledání kořenů vědy na VědaFestu

23.06.2023

Ve středu 21. 6. 2023 se již po jedenácté v Praze na Kulaťáku otevřela největší veřejná laboratoř pod širým nebem, VědaFest. Na tisíce návštěvníků všech věkových kategorií čekalo celkem 103 stanů obsazených zejména technicky a přírodovědně orientovanými fakultami, středními školami i firmami. Rozmanitý a bohatý program byl zaměřen především na „Kořeny vědy“, což bylo hlavní téma letošního VědaFestu.

f1f2f3f7f6f4f5

Za naši fakultu se akce zúčastnily Tatiana Vaľková, Mgr. Adéla Diepoltová, dr. Pavlína Vávrová a dr. Kateřina Hradiská Breiterová s programem nazvaným „Od travičství k moderní farmacii a diagnostice“. Celá naše expozice byla rozdělena na dvě části. V části farmaceutické mohli návštěvníci poznávat toxické rostliny i běžně používané kořenové drogy, ochutnávat bylinné nálevy, identifikovat silice nebo rozpoznávat různé lékové formy. Navazovala příprava tobolek s vitaminem C, o niž byl obzvlášť mezi dětmi velký zájem.

V části expozice zaměřené na laboratorní diagnostiku se návštěvníci mohli podívat do mikroskopu, dozvěděli se o historickém vývoji diagnostických metod i testování citlivosti bakterií vůči antibiotikům. Na závěr si mohl každý ověřit kvalitu postupu dezinfekce svých rukou.

Všechny tyto aktivity měly u návštěvníků velký úspěch a náš stan byl od začátku akce v 8:30 plně obsazen až do doby, než nás v podvečer spláchla průtrž mračen. Věříme, že i přes dřívější závěr si akci návštěvníci užili a dozvěděli se mnoho zajímavého a nového. 

Text: PharmDr. Kateřina Hradiská Breiterová, Ph.D.
Foto: Mgr. Adéla Diepoltová a RNDr. Pavlína Vávrová

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS