Den lékáren připomíná význam farmaceutického vzdělávání

14.06.2023

Letos se uskuteční již 25. ročník tradičního Dne lékáren, který tento rok připadá na čtvrtek 15. června. K akci, kterou pořádá Česká lékárnická komora, se připojuje také hradecká Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy.

Cílem letošního ročníku Dne lékáren je přiblížit veřejnosti práci lékárníků i dalších zaměstnanců, bez kterých by se každodenní chod lékárny neobešel. I když je všeobecně známo, že v lékárně pracují lékárníci, ne každý ale ví, že jsou to farmaceuti se speciálním vysokoškolským vzděláním.

O nezastupitelné roli Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy ve vzdělávání odborníků hovoří v krátkém videu prof. PharmDr. Lucie Nováková, Ph.D., proděkanka pro vnější a mezinárodní vztahy, a doc. PharmDr. Radim Kučera, Ph.D., proděkan pro studijní záležitosti.

Studium farmacie přibližuje doc. PharmDr. Jaroslav Roh, Ph.D., děkan Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové: „Absolventi oboru farmacie získávají komplexní znalosti o jednotlivých lécích. Vědomosti farmaceutů zahrnují znalost chemické struktury, fyzikálních vlastností a účinků léčiv, vědí, jak se lék v těle pohybuje, kde a jak účinkuje a jaké má nežádoucí účinky. V neposlední řadě také vědí, jak konkrétní léky interagují s jinými léčivy nebo se stravou či nápoji, a také jak se léky vyrábí. Jejich znalost léků je komplexní, bez ohledu na to, zda jde o přípravky na předpis nebo bez něj. Proto jsou nezbytnou součástí zdravotní péče. Farmaceuti musí své znalosti i po ukončení vysokoškolského studia neustále doplňovat, protože se vyvíjí stále nové léky, stejně tak jako poznatky o těch stávajících.“

Podrobné informace o Dni lékáren najdete na webu České lékárnické komory.

Text a video: Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS