Cenu Neuron 2023 za celoživotní přínos vědě získal profesor František Švec

16.10.2023

František Švec

Nadace Neuron ocenila špičkové vědkyně a vědce prestižními cenami Neuron za rok 2023. Nejvyšší ocenění, Cenu Neuron 2023 za celoživotní přínos vědě, získal český chemik s mezinárodním renomé – profesor František Švec, aktuálně působící na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jeho přelomový vynález proměnil celosvětovou chemickou analýzu.

Vědci převzali ceny během slavnostního večera v neděli 15. 10. 2023 v Národním muzeu v Praze.

Prof. Ing. František Švec, DrSc.
Cena Neuron 2023 za celoživotní přínos vědě v oboru chemie

František Švec je český chemik s mezinárodním renomé, který vyvinul speciální materiál pro separaci a analýzu chemických látek, jenž má nespočet praktických využití, třeba při kontrole znečištění vody nebo při výrobě léků či vakcín. Jeho přelomový vynález proměnil celosvětovou chemickou analýzu.

Životní příběh laureáta Ceny Neuron 2023 Františka Švece je bez nadsázky ztělesněním amerického vědeckého snu. Ve svých padesáti letech se rozhodl zcela změnit svůj život a využít nabídky zaměstnání na Cornellově univerzitě v USA. Později získal profesuru na prestižní Kalifornské univerzitě v Berkley. Po 25 letech ve Státech se vrátil zpátky do Čech a působí na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

František Švec se stal světově známým díky vynálezu porézních polymerů ve formě monolitů, což jsou materiály, které nalezly široké uplatnění v celosvětovém měřítku zejména v oblasti separačních technik. Jeho výzkum ho přivedl k vývoji zcela nového formátu pokročilých polymerních materiálů, které kombinují velké propustné póry pro snadný přenos hmoty a malé póry pro interakce důležité např. v separacích. Jeho hluboké znalosti základních principů ovlivňujících tvorbu pórů mu umožnily navrhnout velmi jednoduchý přístup k takovým materiálům a získat tak kontrolu nad procesy, které zprostředkovávají, jako jsou separace, nebo katalýza.

Ceny Neuron

„Existuje určitý druh lidí, kteří hledají cestu, kterou jiní nevidí, a odpovědi, které fungují. Právě tyto osobnosti – špičkové vědce a vědkyně každoročně oceňujeme prestižní Cenou Neuron, díky které se může široká veřejnost seznámit s výsledky jejich výzkumu a přínosem pro lidstvo. Toto ocenění je motivací na jejich cestě, potvrzením, že dělají špičkovou práci a inspirují mladou generaci,“ říká Monika Vondráková, spoluzakladatelka a ředitelka Nadace Neuron.

Ceny Neuron jsou prestižní vědecká ocenění udělovaná nejlepším vědkyním a vědcům z České republiky, kteří svými objevy nebo dlouhodobou prací zásadně přispěli k rozvoji vědy, posílili jméno Česka ve světě a jsou vzorem a inspirací pro ostatní. Díky příspěvkům mecenášů Nadace Neuron je ocenění spojeno s finanční prémií, jejíž využití není podmíněno uplatněním ve vědecké činnosti, může sloužit i pro osobní potřebu vědce. Na výběru laureátů se podílí Rada Neuron složená z tuzemských i mezinárodních vědeckých špiček.

Text: Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy a Nadace Neuron
Foto: Nadace Neuron

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS