Noc vědců 2022 byla plná smyslů

03.10.2022

V pátek 30. září 2022 proběhl na mnoha místech v České republice již 18. ročník dobře známé a návštěvníky oblíbené akce Noc vědců, tentokrát na téma „Všemi smysly“. Univerzita Karlova připravila bohatý program hned na několika místech. Naše fakulta se představila v Praze v budově Přírodovědecké fakulty, kde nás reprezentovali zástupci z Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky, dr. Kateřina Hradiská Breiterová, Mgr. Zuzana Lomozová, Mgr. Filip Pidaný a dr. Rudolf Vrabec.

f3f1f4f5f2f10

O náš stánek zaměřený na poznávání léčivých rostlin všemi smysly byl velký zájem. Největší úspěch u všech věkových kategorií měla tipovací ochutnávka bylinných nálevů a poznávání silic vybraných známých rostlin. Dalšími možnostmi, jak poznávat rostliny ostatními smysly, bylo mimo jiné pozorování žahavých trichomů kopřivy pod mikroskopem, hmatové poznávání rostlin s různými typy ostnů a trichomů, ověření vrzání škrobu dle Českého lékopisu nebo pro nejmenší měnění barvy slézového nálevu pomocí změny pH.

V rámci bloku přednášek nás prezentoval pan profesor Lubomír Opletal s velice zajímavým příspěvkem „Vůně a doteky přírody přinášející zdraví“. Věříme, že si návštěvníci celou akci užili a nahlédli (ale i hmátli a přivoněli) spolu s námi a ostatními účastníky Noci vědců vědě pod pokličku.

Text: PharmDr. Kateřina Hradiská Breiterová, Ph.D.
Foto: Univerzita Karlova, PharmDr. Kateřina Hradiská Breiterová, Ph.D., PharmDr. Rudolf Vrabec, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS