Středoškolská studentka Nikola Eva Mádlová zvítězila na konferenci mladých vědců v Malajsii

02.05.2019

Ve dnech 19. - 25. 4. 2019 se v malajsijském Kuala Lumpur uskutečnil 26. ročník konference ICYS (International Conference of Young Scientists). V konkurenci 150 studentů z 26 zemí obsadily v kategorii Life Science první dvě místa studentky Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové. Obě se své vědecké práci věnují na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové.

ICYS-4ICYS-2ICYS-1simkova1simkova2Amavet-1Amavet-2

Druhé místo obsadila Markéta Šimková. Pod vedením konzultantky RNDr. Jany Maixnerové vypracovala ve skupině doc. Trejtnara na Katedře farmakologie a toxikologie práci „Stanovení ledvinné toxicity inhibitorů BRAF in vitro“. Na základě tohoto úspěchu dostala i pozvání na příští ICYS konferenci v roce 2020. Se svojí prací uspěla i na národní úrovni, neboť se umístila v kategorii Biologie v okresním kole SOČ na druhém místě a postoupila do krajského kola, které se bude konat během května.

Z vítězství se radovala Nikola Eva Mádlová, která svou práci s názvem „Synthesis of Potential Anti-tuberculosis Drugs“ vykonávala a nadále rozvíjí pod vedením ing. Galiny Karabanovich, Ph.D. na Katedře organické a bioorganické chemie. Nikola Eva Mádlová navíc uspěla v XXVI. ročníku Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže EXPO SCIENCE AMAVET konané na Akademii věd v Praze 4. a 5. 4. 2019, kde se nominovala na 40. ročník Beijing Youth Science Creation Competition v Číně.

Oběma studentkám gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů v jejich další činnosti a studiu.

Text: doc. PharmDr. Jaroslav Roh, Ph.D. a doc. PharmDr. František Trejtnar, CSc.
Fotografie: Archiv Nikoly Evy Mádlové a Markéty Šimkové

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS