Proběhly Zahradnické trhy v Kuksu

04.05.2017

Ve dnech  28. až 30. dubna 2017 proběhl na nádvoří hospitálu Kuks již 3. ročník Zahradnických trhů, které zorganizovalo České farmaceutické muzeum ve spolupráci se správou NKP hospitál Kuks a obcí Kuks.

I přes to, že letošní jaro vyčkává se svým nástupem, akci navštívilo bezmála 5 000 návštěvníků. Ti si mohli prohlédnout a pořídit široké spektrum zahradních i bytových užitkových a okrasných rostlin či doplňkový zahradnický sortiment.

IMG_20170429_130105P1610855P1610867P1610877P1610871P1610894

Podobně jako při prvním ročníku zvolili organizátoři jako doprovodný program několik zajímavých přednášek, které se konaly v divadle na nádvoří hospitálu a na kterých se podíleli odborníci z Katedry farmaceutické botaniky a ekologie Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. RNDr. Jitka Vytlačilová, Ph.D., pomohla posluchačům odpovědět na otázku Pěstovat léčivé rostliny: ano, či ne? Mgr. Anna Hošťálková, Ph.D., otevřela téma Účinků koření na lidské zdraví a Léčivým rostlinám a potravinám se věnovala Mgr. Kateřina Breiterová. Trojici přednášejících z vysokoškolského prostředí doplnil David Číp z Českého svazu ochránců přírody v Jaroměři s radou, Jak může přírodě a jejím obyvatelům pomáhat opravdu každý z nás. Všem přednášejícím patří poděkování za inspirativní příspěvky, které posluchače viditelně zaujaly.

V letošním roce měla premiéru prezentace včelařství v režii včelařského kroužku při Domu dětí a mládeže ve Dvoře Králové, místních včelařů  a pod záštitou Českého svazu včelařů. Podle zájmu návštěvníků bylo vidět, že toto téma byla zvoleno správně, a bude rozvíjeno v příštím ročníku, jehož termín bude zveřejněn v nejbližší době.

Text: Mgr. Ladislava Valášková, Ph.D.
Fotografie: Mgr. Ladislav Svatoš, Ing. Pavel Černý

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS