Naučná stezka farmacie otevřena

19.05.2017

Dne 16. května 2017 proběhla na Botanické zahradě Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové malá slavnost. Byl slavnostně zahájen provoz Naučné stezky farmacie, která vznikla z iniciativy dvou studentů doktorského studia Michala Říhy a Tomáše Smutného, kteří přišli s tímto nápadem proto, aby předvedli veřejnosti, a nejen hradecké, co to vlastně je farmacie.

BBB_5761BBB_5772BBB_5820BBB_5763BBB_5778BBB_5780BBB_5785BBB_5791BBB_5805BBB_5816BBB_5809BBB_5824

Stezka má 13 zastavení, z nichž úvodní se týká farmaceutického školství a poslední je věnováno donátorovi – firmě Teva, bez jejíž pomoci by pravděpodobně vůbec nevznikla. 11 ostatních zastavení zájemce seznamuje s jednotlivými vědními oblastmi farmacie. Vzhledem k tomu, že veškeré léčení má v podstatě svůj začátek v přírodě a v přírodních produktech – nejčastěji v léčivých rostlinách – má umístění tohoto naučného cyklu právě na botanické zahradě své hluboké opodstatnění. Je zde ukázáno, které rostliny jsou stále významné, které poskytly své obsahové látky chemikům pro další úpravy účinných substancí, jaké přírodní produkty jsou nezbytné pro tvorbu jednotlivých lékových forem a pozorný „pochůzkář“ zde může získat spoustu dalších znalostí a souvislostí. Speciální tabule je věnována i tropickým léčivým rostlinám a je umístěna tam, kam patří – do našeho sbírkového skleníku, kde tyto speciální léčivé rostliny či koření můžete také najít a prohlédnout si ho.

Zkrátka, návštěvníci Botanické zahrady Farmaceutické fakulty UK zde mohou nejen relaxovat v příjemných zákoutích, ale mohou se i poučit, mohou poučit své děti, zkrátka strávit zde část své odpolední procházky a ještě se něco dozvědět.

Botanická zahrada je pro veřejnost otevřena (vstup zdarma) každý pracovní den do 16 hodin a v sobotu a v neděli dopoledne. Budeme rádi, když naši zahradu navštívíte. Velkou příležitost budete mít již 10. a 11. června 2017, kdy se na botanická zahrada přihlásila k Víkendu otevřených zahrad a bude mít otevřeno až do 18 hodin.

Text: Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., proděkan Farmaceutické fakulty UK
Fotografie: Mgr. Sylva Novotná

 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS