KNIHY Jana Měřičky

31.10.2017

Skoro by se dalo použít otřepané fráze „pachatel se vrací na místo činu“. Proč? Protože včera – 30. října 2017 – byla zahájena výstava absolventa naší fakulty Mgr. Jana Měřičky s názvem, který objasňuje titulní název výstavy.

BBB_6555BBB_6565BBB_6567BBB_6583BBB_6589BBB_6599

Jan Měřička skončil s prací v lékárně v roce 1994 a od té doby se věnuje tomu, co ho asi vždy lákalo daleko více než práce v lékárně. Již jako student byl znám svými výtvarnými pracemi, zúčastňoval se výstav, které organizoval jeden ze zakladatelů Galerie Na Mostě, prof. Ivo Hais.

Nyní se představuje fakultní i hradecké veřejnosti svou tvorbou, která je, přiznám se jako laik, pro mne značně inovativní a člověka nutí k hlubokému zamyšlení.

Celá vernisáž byla pojata jako performance, při níž na nás autor nechal působit několik smyslových vjemů najednou. Jeho průvodní slovo znělo do reprodukovaného rozhovoru, přičemž zároveň z opačné strany galerie bylo vidět pohybující se obraz promítaný na velkoplošné obrazovce. Je škoda, že tyto vjemy byly dostupné pouze při vernisáži. Na příklad velmi zajímavý objekt – pohyblivý obraz znázorňující rozfázovaný pohyb osob na rodinné oslavě – již není a nebude návštěvníkům k dispozici.

Jan Měřička ukázal, že patří do skupiny špičkových umělců, jejichž tvorba je pro návštěvníka zvyklého galeriemi jen tak jednoduše procházet obtížně vstřebatelná. Najde-li si ovšem návštěvník čas, což v dnešní uspěchané době můžeme jen a jen doporučit, zjistí, že vystavené knihy společně s texty poskytují obrovskou možnost zamyslet se nejen nad sebou samým, ale nad životem a naší existencí obecně. Nejde většinou o knihy takové, jaké známe z našich knihoven, jde o ryze umělecká díla, kde se snoubí výtvarno s texty. Někdy dost pochmurnými a někdy naopak veselými a neobyčejně chytrými.

Konečně, přijďte se podívat…

Text: Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.
Fotografie: Mgr. Sylva Novotná

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS