Den Zentivy 2016 na Farmaceutické fakultě UK

01.04.2016

Ve středu 30. 3. 2016 jsme opět přivítali zástupce našeho největšího partnera – firmy Zentiva.

PharmDr. Miroslav Janoušek (víceprezident pro globální lékovou regulaci a farmakovigilanci generik) nejprve studentům fakulty představil svou firmu, její členění, její jednotlivé odnože a jejich úlohu ve výrobě v globalizované farmacii.

Poté nás odborník na léčiva vzácných onemocnění Mgr. Ondrej Križalkovič seznámil s léčbou „vzácných nemocí“ a s výrobou takzvaných „orphan drugs“ (tedy s léčivy těchto nemocí), do které firma Sanofi rovněž zasahuje, neboť si, díky své velikosti a svým prostředkům, může dovolit investovat i do takovýchto, evidentně nevýdělečných, za to však vpravdě filantropických aktivit.

Tradiční součástí Dne Zentivy je vždy i vystoupení špičkového vědce, kterým byl tentokrát prof. RNDr. Jiří Žák, Ph.D. – geolog z Přírodovědecké fakulty UK. Doplnil tak paletu významných osobností reprezentujících nejrůznější odvětví české vědy, které jsme si již, právě díky Zentivě, zvykli na naší fakultě vídat.

Letos jsme tedy, po informacích z oblasti teorie strun, jaderné bezpečnosti, egyptologie, supervysokých energií bossonů či z „shakespearologie“ vyslechli novinky týkající se vzniku a vývoje Země, jejich vlastností jako kosmického tělesa, utváření kontinentů a také něco o její budoucnosti.

Myslím, že se patří firmě Zentiva za toto příjemné, hezké - a Bohumil Hrabal by snad řekl i „poetické odpoledne“ - poděkovat a vyslovit přesvědčení, že naše spolupráce bude zcela jistě pokračovat a bude se rozvíjet jak podle představ Zentivy, tak také podle představ naší fakulty.

BBB_2277BBB_2286BBB_2304BBB_2307BBB_2324BBB_2340BBB_2377BBB_2374BBB_2385

Autor textu: Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.
Autorka fotografií: Mgr. Sylva Novotná

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS