Na královéhradeckém Nábřeží vysokých škol opět úspěšná Farmaceutická fakulta

24.04.2015

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové byla opět úspěšně reprezentována na Nábřeží Vysokých škol 2015 s podtitulem Sova na Hučáku, kde byly přiblíženy královéhradecké vysoké školy nejenom studentům středních škol ale i laické veřejnosti.

Ve čtvrtek dne 23. dubna 2015 se na Tylově nábřeží v Hradci Králové opět konala prezentace a představení univerzit působících na území města Hradec Králové. Samozřejmě zde nesměla chybět ani Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové (FaF UK), která si pro návštěvníky připravila zajímavý a pestrý program. Studenti postgraduálního studia FaF UK si pro návštěvníky připravili řadu ukázek a pokusů, které si veřejnost mohla vyzkoušet přímo ve výstavních stáncích.

Ve výstavních stáncích byly představeny profilové obory, jako jsou farmaceutická chemie a analýza, farmakognosie a farmaceutická technologie. Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet jednoduché chemické pokusy, obeznámit se s metodikou v oblasti farmaceutické analýzy, pokusit se rozebrat léčivou čajovou směs a nahlédnout do předmětu zájmu farmakognosie nebo si naplnit želatinové tobolky na ruční plničce kapslí. Po celou dobu trvání akce byla návštěvníkům promítána videoprojekce o vzniku a cestě léčiva z chemické laboratoře, přes jeho formulaci do léčivého přípravku až po vydání „léku“ lékárníkem do rukou pacienta.

DSCN2321DSCN2345DSCN2315DSCN2324DSCN2330DSCN2334DSCN2338DSCN2341DSCN2350DSCN2354DSCN2357DSCN2360DSCN2364DSCN2366

Doufáme, že ukázkou vybraných farmaceutických oborů jsme důstojně reprezentovali Univerzitu Karlovu v Praze a její Farmaceutickou fakultu. Rovněž věříme, že se nám touto akcí podařilo přiblížit laické veřejnosti, co znamená moderní farmacie, jaké je poslání a přínos FaF UK a v jakém prostředí je v současnosti vzděláván lékárník. Také však doufáme, že jsme dostatečně motivovali středoškolské publikum ke studiu u nás na fakultě. Tímto bych rád poděkoval všem studentům a zaměstnancům FaF UK, kteří se na akci podíleli.

Autor textu: Mgr. Andrej Kováčik
Autorka fotografií: Ing. Zuzana Toufarová

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS