Studenti farmacie z celé Evropy se sjeli do Hradce, aby si rozšířili nejen profesní obzory

18.11.2014

Od 28. října do 2. listopadu 2014 se v Hradci Králové konal již jedenáctý ročník EPSA Autumn Assembly, projektu, patří mezi nejdůležitější události v kalendáři Evropského spolku studentů farmacie (EPSA). Přípravný tým se řídil heslem EPSA: „Přivést farmacii, studenty a znalosti dohromady“ a vytvořil ideální podmínky k tomu, aby se studenti mohli setkat a profesně obohatit. Do Hradce Králové se tak vydalo na 300 studentů farmacie, kteří pocházeli ze 32 států.

Hlavní součástí projektu je edukační program, jenž se točil kolem tématu kongresu „Patient at the Centre of Healthcare - From Lab to the Citizen (Pacient v centru zdravotní péče - z laboratoře až k občanovi).“ Účastníci se tak stali aktivními posluchači dvoudenního sympozia, které přibližovalo vývoj a vznik léčivého přípravku od prvních syntéz v laboratoři až po posmarketingové studie. Navíc se mohli seznámit s názory pacientských organizací.

Nemůžeme nezmínit, že své vědomosti posluchačům předali také čeští lektoři prof. PharmDr. František Štaud, Ph.D. a RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc. Po zbytek kongresu navazovaly na program menší semináře, které měly za úkol pomoci problematiku prozkoumat do větších detailů. Další částí programu byly tzv. trainingy, které pomáhají studentům zlepšit jejich měkké tj. komunikační a organizační dovednosti.

V pátek 31. října pak proběhla na hlavním nádraží v Hradci Králové veřejná zdravotní kampaň „Změřte si svůj krevní tlak“, během které studenti měřili krevní tlak náhodným zájemcům, aby je pak informovali o aspektech léčby hypertenze, kterou trpí až pětina českých obyvatel.

Nedílnou složkou kongresu je bohatý večerní program. Ten si klade za úkol nejen seznámit studenty navzájem a pomoci tak studentské spolupráci na mezinárodní úrovni, ale také pomoci jim pochopit kulturní rozdíly v jednotlivých zemích. Účastníci dostali příležitost seznámit se s českou pohostinností v průběhu „Czech night“, na kterou byli pozváni také všichni studenti Univerzity Karlovy. Případně okusili kousek cizí kultury během „International night“, která umožnila studentům prozkoumat zvyklosti ostatních států. Závěrečnou složkou společenského programu byl „Treasure hunt“, díky němuž byli studenti nenásilně seznámeni s Hradcem Králové a jeho okolím.
Poslední neoddělitelnou částí programu jsou General Assembly (valné hromady), na nichž se evaluují provedené projekty a formulují se dlouhodobé vize a cíle, které bude Evropský spolek studentů farmacie naplňovat v následujícíh letech.

DSC_6260DSC_6295DSC_6317DSC_6332DSC_5730DSC_5832DSC_5874IMGP0127a

Na přípravách projektu spolupracoval Spolek českých studentů farmacie bok po boku Unie studentů farmacie po dobu více než jednoho roku. Projekt by nemohl vzniknout bez podpory partnerů a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Hlavní dík patří přípravnému týmu 11 lidí, kteří  byli podpořeni další třicítkou studentů pomáhajících přímo na místě nebo v přípravných fázích.

Bylo mi velkou ctí stát v čele organizačního týmu.

Za organizační tým,
Lukáš Höchtberger
Chairperson 11th EPSA Autumn Assembly 2014

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS