Mezinárodní ocenění pro studenta naší fakulty Mgr. Zbyňka Brůžu

24.07.2017

Velký úspěch na mezinárodní konferenci OMCOS19 zaznamenal Mgr. Zbyněk Brůža z výzkumné skupiny Organické syntézy a NMR spektroskopie prof. Milana Poura působící na Katedře organické a bioorganické chemie.

Fotodiplom

Ve dnech 25. – 29. června 2017 se konala mezinárodní konference OMCOS19 (The 19th IUPAC International Symposium on Organometallic Chemistry Directed Towards Organic Synthesis). Pořadatelé letošního ročníku vybrali za místo konání nejjižnější část Jižní Korey – exotické prostředí ostrova Jeju, který byl v roce 2011 vyhlášen jedním z Nových sedmi divů přírody.

Konference se účastnilo bezmála 800 účastníků ze všech koutů světa, v rámci přednášek vystoupil mj. laureát Nobelovy ceny za chemii prof. Robert Grubbs. Součástí odborného programu byla jako obvykle i prezentace vědeckých prací formou plakátových sdělení, na které se také představili dva zástupci doktorského studia Organické chemie naší fakulty. Ze zhruba 400 posterů bylo třemi odbornými komisemi vybráno devět nejlepších prezentujících.

Mgr. Zbyněk Brůža, student třetího ročníku (školitel prof. Pour), prezentoval svůj výzkum na téma „Intramolecular Tsuji‑Trost Reaction: New Route to Highly Substituted Pyranones“ a oslnil tak odbornou porotu, která jej vybrala a předala mu jednu z cen Poster Award by RSC (The Royal Society of Chemistry). Práce Mgr. Brůži navazuje na předešlé výsledky skupiny (Kratochvíl et al. Org. Lett.2015, 17, 520.), zabývá se především optimalizací metodologie a přípravou knihovny látek s potenciálním využitím v syntéze biologicky aktivních látek.

Autor textu a fotografie: Mgr. Petr Matouš

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS