Prof. František Švec na DVTV. Místo důchodu hvězdná kariéra vědce v USA: Věk je jenom číslo, začínal jsem tam jako zelenáč.

Zdroj: DVTV | Datum zveřejnění: 29.01.2024


Po Sametové revoluci mu nabídli místo na jedné z nejprestižnějších amerických univerzit, na vědeckém vrcholu zůstal celých 30 let a jeho vynález se používá po celém světě: „Kdybych neměl motivaci dělat vědu, tak sedím doma na gauči a koukám na televizi,” říká analytický chemik František Švec. „Nudil bych se, je mi teprve 80 let, věda pokračuje dál, prodlužuje život,” dodává.

Celé video spustíte na webu DVTV.

Prof. Ing. František Švec, DrSc.

František Švec je český chemik s mezinárodním renomé, který vyvinul speciální materiál pro separaci a analýzu chemických látek, jenž má nespočet praktických využití, třeba při kontrole znečištění vody nebo při výrobě léků či vakcín. Jeho přelomový vynález proměnil celosvětovou chemickou analýzu.

Životní příběh Františka Švece je bez nadsázky ztělesněním amerického vědeckého snu. Ve svých padesáti letech se rozhodl zcela změnit svůj život a využít nabídky zaměstnání na Cornellově univerzitě v USA. Později získal profesuru na prestižní Kalifornské univerzitě v Berkley. Po 25 letech ve Státech se vrátil zpátky do Čech a působí na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS