Otevření nové Ambulance klinického farmaceuta v Nemocnici Na Homolce vítají pacienti i lékaři

Zdroj: www.zdravotnickydenik.cz | Datum zveřejnění: 25.10.2022


V Nemocnici Na Homolce vstoupila na začátku října 2022 do provozu Ambulance klinického farmaceuta, která je určena pro praktické lékaře, ambulantní specialisty, ale i pro pacienty. „Zpětné vazby jsou zatím nad míru pozitivní. A to nejen od pacientů, ale také od lékařů,“ říká Milada Halačová, vedoucí oddělení klinické farmacie Nemocnice Na Homolce.

PharmDr. Milada Halačová, Ph.D. dlouhodobě spolupracuje s Farmaceutickou fakultou UK.

Ambulance klinického farmaceuta, která nově funguje Na Homolce, je výsledkem dlouhodobého jednání České odborné společnosti klinické farmacie a úsilí vyvinutého v rámci projektových aktivit oddělení klinické farmacie Nemocnice Na Homolce, jako jsou například projekt Senior nebo projekt Racionalizace farmakoterapie v ambulantní sféře. Již od roku 2010, kdy v Nemocnici Na Homolce vzniklo klinickofarmaceutické pracoviště, usilovala Milada Halačová o to, aby konziliární služby byly běžně dostupné i v ambulantní sféře, ať už v rámci nemocnice, nebo mimo ni. V současnosti se České odborné společnosti klinické farmacie konečně povedlo prosadit, že zdravotní pojišťovna tuto poradenskou službu zařadila mezi ambulantní výkony s přiřazeným kódem.

„Z otevření nové Ambulance klinického farmaceuta mám velkou radost. Ambulantní farmakologické konzultace jsou dalším příkladem komplexní péče o pacienta, a to včetně zajištění bezpečnosti farmakoterapie, a měly by být trvalým standardem medicínské péče. Stálo za tím pár let velkého úsilí, jednání a přesvědčování pojišťoven, aby se služba klinického farmaceuta mohla vykazovat pojišťovně a byl jí přidělen vlastní kód," říká ředitel Petr Polouček, ředitel Nemocnice Na Homolce.

Celý rozhovor najdete na webu www.zdravotnickydenik.cz.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS