Studenti farmacie podpořili neziskové centrum Křesadlo

Zdroj: Hradecký týden | Datum zveřejnění: 24.04.2019


Za materiály děkujeme studentce farmacie Kristýně Blahnové.

Hradec Králové – „Půlení farmaceutů“ je tradiční akce studentů třetích ročníků Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, která se koná na počest jejich úspěšného zdolání poloviny studia. A aby to nebylo jen o zábavě a velké party, domluvili se letošní třeťáci na tom, že zorganizují Půlení v benefičním duchu.

Studenti se rozhodli výdělkem, který jim akce přinesla, podpořit neziskovou organizaci Křesadlo HK. Toto centrum poskytuje nejen sociální rehabilitaci a odborné sociální poradenství osobám s PAS (porucha autistického spektra), ale také pomáhá rodinám, jichž se tato duševní choroba dotýká. Současně byl také založen transparentní účet, kam mohl kdokoli přispět jakoukoli částkou. Zájem o pomoc byl překvapivě velký, přispěli studenti napříč všemi ročníky. A proč se studenti rozhodli právě pro organizaci pracující s lidmi s PAS? Půlení se konalo 3. dubna 2019 a shodou okolností je 2. dubna Světový den porozumění autismu. Rozhodli se tedy zaměřit na tuto problematiku. Aby o ní zvýšili povědomí u veřejnosti a sami se v tomto směru vzdělali, zorganizovali společně se Spolkem českých studentů farmacie přednášku na toto téma. Účast byla velmi hojná, neboť přišli jak studenti z jiných fakult, tak i lidé z rodin, které PAS zasahuje.

Veškerá snaha tuto benefiční akci zpropagovat a uskutečnit se opravdu vyplatila. Konečná částka, kterou Křesadlo obdrželo, tvořila neuvěřitelných 45 302 korun.

Centrum tuto částku plánuje využít na propagaci svých služeb, a to v podobě spotů v Rádiu Černá Hora. „Smyslem spotů je nabídnout služby rodinám s dítětem a dospělým s PAS, kteří jsou tzv. ‚mimo systém‘. V praxi to znamená, že ve chvíli, kdy dítě vyjde ZŠ, není už žádná dostupná služba, která by rodinu podpořila (to je celorepublikový problém). Rodiny se tak dostanou do izolace a už jim nezbývají psychické síly na neustálé vyhledávání někoho, kdo by s péči o osoby s PAS pomohl“ vysvětluje ředitelka Křesadla Irena Spiššáková. „Reklamní akce potrvá tři měsíce, spoty by se vysílaly několikrát denně. My si od této akce slibujeme, že by se nám mohly ozvat rodiny, které se nemají na koho obrátit a my bychom jim mohli nabídnou naše služby, a tím jim pomoci řešit jejich těžkou situaci,“ dodává.

Přejeme, aby Křesadlu plány vyšly, a oni se tak mohli ve své činnosti i nadále rozvíjet.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS