Chemická olympiáda zná vítěze V létě budou reprezentovat Česko

Zdroj: Homér | Datum zveřejnění: 09.02.2018


Více než šedesát talentovaných středoškoláků soupeřilo minulý týden v národním kole 54. ročníku Chemické olympiády. Hlavními motivy teoretických a praktických úloh v laboratořích byly molekulární orbitaly, reakce plynů, chemické inženýrství nebo DNA. Tradiční soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, organizátorem je Vysoká škola chemicko -technologická v Praze. Strategickým partnerem je skupina Unipetrol.

Na rozdíl od loňska, kdy se národní kolo konalo v průmyslovém areálu Chempark Záluží skupiny Unipetrol, přivítala tentokrát mladé chemiky Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Vítězem gymnaziální kategorie se stal Jan Obořil z Gymnázia Brno -Bystrc. Kategorii průmyslových škol ovládl Petr Palivec z Masarykovy střední školy chemické v Praze. Prvních 16 finalistů gymnaziální kategorie postoupilo na výběrové soustředění, kde se utkají o šanci reprezentovat Česko na jubilejním 50. ročníku Mezinárodní chemické olympiády. Ten se uskuteční ve dnech 19. - 29. července 2018 v Bratislavě a Praze.
„Hledání odpovědí na složité otázky, experimenty, dílčí triumfy i pochyby jsou přirozenou součástí DNA všech vědců. Je to náš poznávací kód. Jsem šťastný, že rok co rok můžu v rámci chemické olympiády vídat nové nadšence, kteří za pár let ponesou na bedrech budoucnost našeho fascinujícího oboru,“ říká Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
„Naše vzájemná spolupráce s VŠCHT trvá již 17 let. Zaměřujeme se také na podporu středních škol v okolí našich výrobních areálů. Příkladem je třeba litvínovská střední škola Schola Humanitas, jejíž student Dominik Krupka se probojoval až do finále,“ řekl Andrzej Modrzejewski, generální ředitel skupiny Unipetrol a dodal: „Podpořili jsme také mezinárodní kolo chemické olympiády, které se v červenci uskuteční v Praze a Bratislavě.“

Foto popis| Ze soutěžících studentů vzejde budoucí světová elita chemiků v akademické i soukromé sféře. V červenci 2018 se uskuteční jubilejní 50. ročník olympiády, společnými organizátory jsou Česká republika a Slovensko (v roce 1968 hostilo premiérový ročník Československo). Platinovým partnerem olympiády je skupina Unipetrol, záštitu nad akcí udělil mimo jiné Český olympijský výbor. Ceny předával ředitel firemní komunikace Unipetrolu Jiří Hájek.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS