Výtvarné umění ze Strážovic míří do Hradce Králové

Zdroj: Kyjovské noviny | Datum zveřejnění: 01.06.2016


Kulturní kontakty Kyjova a Hradce Králové mají dlouholeté trvání. Z královéhradeckých sbírek putovaly do Galerie ve škole a Galerie Doma výstavní soubory a náměty Koně, Žena, Stromy, Cesta k domovu, kreslený humor pro expozici Humorest. V královéhradecké Galerii Na Mostě vystavoval kromě dalších umělců moravského Slovácka kyjovský MUDr. Jiří Dunděra uvedený Josefem Somrem, oba jsou čestnými občany Kyjova.

Nyní se připravuje v téže galerii výstava Tři generace ze slováckých Strážovic.

Jsou to malíř a ilustrátor Ladislav Schovanec (1941) žijící po emigraci v Alforvill na okraji Paříže. Je uznávaným umělcem, vítězem světové výtvarné soutěže Pisa 2002. Svá díla vystavuje v prestižních světových galeriích. Představil se i v Kyjově se svými duchovními obrazy, aby se tak vrátil mezi své přátele a známé.

Dalším vystavujícím je malířka Sára Urbanová (1977), výtvarný pedagog působící v Brně. Zajímavé jsou její krajiny a díla směřující ke zdobné abstrakci.

Nejmladším účastníkem je Klára Válková (2000) žijící nyní v Kopčanech. Prošla vysokoškolským výtvarným studiem. Představuje svoji figurální tvorbu silného účinku.

Zahájení výstavy bude v pondělí 20. června 2016 od 16 hodin v Galerii Na Mostě – Farmaceutická fakulta UK Hradec Králové, Heyrovského 1203. Je to v blízkosti fakultní nemocnice. Svým úvodním slovem nás výstavou provede Jitka Válková ze Strážovic za hudebního doprovodu MUDr. Josefa Macely. Výstava je přístupná denně a potrvá do 8. července 2016.

Ing. Jiří Soukup, kurátor galerie

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS