Budoucí lékaři a farmaceuti v novém

Zdroj: Právo | Datum zveřejnění: 07.10.2015


Celkem 315 miliónů korun stála první budova nového kampusu Univerzity Karlovy, stojící v těsné blízkosti Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Nové prostory prvního z objektů budoucího Výukového a výzkumného centra Univerzity Karlovy v Hradci Králové budou využívat společně dvě fakulty – lékařská a farmaceutická.
„Budova je dělaná s vizí, aby to bylo prostředí reprezentativní a příjemné pro studenty. Je zde spousta stolků a židlí, všude je připojení k wi-fii k nabíječkám. My už tady týden učíme a první odezva studentů na to prostředí je opravdu velmi pozitivní,“ uvedl novinářům děkan lékařské fakulty Miroslav Červinka. A doplnil, že fakulta již do objektu přesunula Ústav lékařské biologie a genetiky a Ústav lékařské biochemie. Další dvě katedry, a to katedru sociální a klinické farmacie a katedru biologických a lékařských věd, sem přestěhovala farmaceutická fakulta. Stavět se začalo před třemi roky. Hotovo bylo loni, ale téměř rok nebylo možné prostory využívat, neboť se kvůli odvolání jedné z firem nepodařilo včas ukončit soutěž na dodávku kancelářského nábytku. „Patřila tam i sedadla v posluchárnách, bez kterých to samozřejmě nemohlo fungovat. Museli jsme čekat, než se to znovu vyhlásí, a potom znovu od základů soutěžit,“ řekl ČTK Červinka.

„Dvě pracoviště naší fakulty získávají nové a moderní prostory pro výuku i výzkumnou činnost. Zároveň se ale díky uvolnění prostor zlepší prostorové dispozice mnohých pracovišť v rámci starých budov fakulty,“ okomentoval otevření budovy děkan farmaceutické fakulty Tomáš Šimůnek.

Vyrostou další čtyři objekty kampusu

„Jde teprve o začátek. Na poli, které s budovou sousedí, by měly vyrůst další asi čtyři objekty vysokoškolského kampusu. Cílem je soustředit na jedno místo teoretické ústavy obou fakult,“ uvedl člen kolegia děkana lékařské fakulty Jaroslav Malý s dodatkem, že o projektu, jehož rozpočet by měl přesáhnout kolem dvou miliard, bude koncem roku jednat ministerstvo školství. Dostavba kampusu by byla realizací již několik desetiletí trvající snahy o vytvoření společného sídla fakult Univerzity Karlovy v Hradci Králové.
Pro veřejnost bude nová budova otevřená na Dni otevřených dveří 7. listopadu od 9 do 13 hodin.

Na poli, které s budovou sousedí, by měly vyrůst další asi čtyři objekty vysokoškolského kampusu

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS