Úspěšná Jarní škola Juniorské Univerzity Karlovy na Farmaceutické fakultě UK

18.05.2023

Farmaceutická fakulta v Hradci Králové otevřela 16. května 2023 své laboratoře studentům středních škol v rámci Jarní školy Juniorské Univerzity Karlovy (JUK). Za zajímavým programem přijelo více než 40 středoškoláků z celé České republiky.

Studenty přivítal děkan doc. PharmDr. Jaroslav Roh, Ph.D., poté následovalo stručné seznámení s Farmaceutickou fakultou UK v podání doc. PharmDr. Miloslava Hronka, Ph.D. V druhé části Jarní školy JUK se pak studenti přesunuli do laboratoří.

f1f2f3f4f5f6f7

První skupina studentů, která si zvolila téma „Vůně apatyky“, pracovala v laboratoři na Katedře farmakognozie a farmaceutické botaniky. Pod odborným dohledem si v souladu s Českým lékopisem studenti připravili jitrocelový sirup na kašel a pronikli do tajů výroby čajové směsi na nachlazení či hojivého měsíčkového balzámu. Zároveň se dozvěděli o účincích jednotlivých léčivých rostlin.

V mikrobiologické laboratoři na Katedře biologických a lékařských věd pracovala druhá skupina studentů, jejichž téma bylo „Život s mikroorganismy – dobří sluhové a zlí páni“. Vyzkoušeli si možnosti, díky kterým jsme schopni rozpoznat „hodné“ mikroby od těch „zlých“. Studenti pracovali s mikroskopem, provedli si stěr z bukální sliznice, zjišťovali mikrobiální zatížení povrchů, vyhodnocovali ATB citlivost, prováděli biochemické testy a na závěr zhodnotili kvalitu dezinfekce svých rukou.

Těší nás velký zájem studentů o obě témata a také velmi kladné hodnocení průběhu Jarní školy JUK. Děkujeme všem účastníkům!

Text: Ing. Zuzana Toufarová
Foto: Mgr. Adéla Diepoltová, Ing. Zuzana Toufarová, Ing. Josef Marek

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS