Týden mozku 2023: Debata o bolesti návštěvníky zaujala

21.03.2023

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW) – celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku.

15. března 2023 upořádala Lékařská fakulta UK v Hradci Králové ve velkém sále kina Bio Central debatu s odborníky na téma Jak na bolest. Akce pro širokou veřejnost probíhala v rámci festivalu Akademie věd ČR Týden mozku.

Lékařská fakulta UK oslovila odborníky z Fakultní nemocnicí Hradec Králové a z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Pozvání do debaty přijali docent Zbyšek Pavelek, který pracuje na Neurologické klinice mj. v Poradně pro bolesti hlavy, doktor Karel Kulda, který léčí pacienty v Ambulanci pro léčbu bolesti na KARIM, a profesor Přemysl Mladěnka z Katedry farmakologie a toxikologie Farmaceutické fakulty UK, který se zabývá výzkumem léčiv.

prednaska-jak-na-bolest-1273prednaska-jak-na-bolest-1293prednaska-jak-na-bolest-1278prednaska-jak-na-bolest-1286prednaska-jak-na-bolest-1282prednaska-jak-na-bolest-1291

V úvodu debaty trojice odborníků postupně představila svou práci a náplň odborných pracovišť, kde působí. Následně společně odpovídali na mnohé dotazy zhruba stovky návštěvníků, z nichž většinu tvořila laická veřejnost. Mezi dotazy dominovalo téma migrény –⁠ jak ji poznat, jak vzniká, jak jí předcházet a jak tlumit dostupnými léčivy v lékárně, ale třeba i léčivy přírodního původu.

Návštěvníci se také ptali na využití léčivého konopí při léčbě bolesti, možnosti léčby chronických bolestí, jak poznat bolest psychosomatického původu, jak je to se závislostí na léčivech, jaké nové objevy byly v posledních letech na poli léčby bolesti nebo i třeba na to, jak se léčí tzv. fantomové bolesti.

V rámci zpětné vazby návštěvníci mj. sdělili, že jim přišla debata zajímavá, srozumitelná a velice pro ně přínosná, že se mnohé dozvěděli a ujasnili si a že je škoda, když se tato akce koná jen jednou ročně.

Velké poděkování patří panu docentovi Pavelekovi, panu doktorovi Kuldovi a panu profesorovi Mladěnkovi, že si našli na debatu čas a ochotně divákům odpovídali.

Budeme se těšit zase za rok na další debatě v rámci Týdne mozku, tentokrát na jiné téma.

 

Text a fotografie: Převzato z webu Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, www.lfhk.cuni.cz

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS