V hradecké Zahradě léčivých rostlin probíhá kurz Pěstování nejen léčivých rostlin

16.05.2023

Po loňské úspěšné premiéře je i letos na Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK otevřen kroužek pro žáky druhého stupně základních škol a studenty škol středních s názvem „Pěstování nejen léčivých rostlin, aneb význam rostlin pro včely“.

Kroužek je organizován Katedrou farmakognozie a farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty UK ve spolupráci se Základní organizací Svazu včelařů v Hradci Králové a Zahradou léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK. V letošním roce byl kurz podpořen dotací z magistrátu města Hradce Králové pro oblast školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže. Z dotace byly nakoupeny potřebné pomůcky pro pěstování a zavlažování rostlin, semínka i potřeby na výrobu přípravků v laboratoři. Protože se část kurzu odehrává venku na poli, byly nakoupeny také nápoje pro udržení pitného režimu účastníků.

Žáci se v rámci programu učí vysévat semena, pikýrovat vzrostlé rostliny, přesazovat je na záhon, starat se o jejich zálivku a provádět další potřebné úkony. Součástí výuky jsou také přednášky o léčivých účincích rostlin i případných rizicích, o sběru, sušení a uchovávání rostlin. Vzhledem k tomu, že důležitou roli v životě rostlin hraje hmyz, mají žáci možnost seznámit se s chovem včel a nahlédnout do úlů, které se na Zahradě léčivých rostlin nachází. Potřebám včel byl přizpůsoben i výběr části pěstovaných rostlin, byly zvoleny také rostliny medonosné.

f7f6f5f3f1f2f4

Část vypěstovaných rostlin je vysazena na záhon v areálu Zahrady léčivých rostlin, kam si účastnící i po skončení kurzu mohou přijít sesbírat jejich plody a části. Zbytek vypěstovaných sazenic si žáci odnesli domů.

V rámci kurzu si žáci mohli také vyrobit z léčivých rostlin různé přípravky – bylinný čaj, měsíčkový balzám na rty, šumivé koule se silicí do koupele nebo bylinkovou koupelovou sůl.

Kurz je velice úspěšný a účastníci jsou nadšení, proto věříme, že bude probíhat i v dalších letech.

Text a foto: PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D.
 

Děkujeme za podporu městu Hradec Králové!

Hradec Králové

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS