VědaFest 2022 přilákal tisíce návštěvníků

27.06.2022

Ve středu 22. 6. 2022 proběhl jubilejní 10. ročník VědaFestu (dříve Festival vědy) v pražských Dejvicích. Akce se, oproti tradičnímu září, konala letos již v červnu. Po necelém roce se tak opět otevřela „Největší vědecká laboratoř pod širým nebem“. Konečně se bez omezení a na jednom místě sešla celá řada institucí zabývajících se vědou: vysoké školy, akademická pracoviště, volnočasové instituce i firmy. VědaFest probíhá pod záštitou Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Českého vysokého učení technického v Praze a Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy. Má za cíl ukázat lidem, že věda je všude kolem nich, aniž by si toho byli vědomi. Vědci zde zábavným a hravým způsobem představují výsledky své práce a tak se každý z návštěvníků může na chvíli stát výzkumníkem, architektem, záchranářem nebo také farmaceutem. Festival navštívilo široké spektrum účastníků různých věkových kategorií i profesí – od dětí z mateřských škol po zkušené profesionály. Program je proto nutné přizpůsobit tak, aby si v něm každý mohl najít, co ho zaujme.

f3f1f2f5f4f6

Farmaceutická fakulta UK se letos představila s expozicí „Od laboratorní diagnostiky k lékové terapii“. Cílem stanoviště bylo ukázat práci zdravotních laborantů nejen v klinických laboratořích a upozornit na důležitost práce farmaceutů v lékárnách i mimo ně. Návštěvníci si pod vedením dr. Oleny Antonenko, Mgr. Adély Diepoltové, dr. Pavlíny Holmanové a dr. Kateřiny Hradiské Breiterové mohli vyzkoušet hodnocení antibiotických testů a pozorování mikroskopických patogenů, složit modely lidských orgánů či poznat léčivé rostliny běžně používané k léčbě kašle a nachlazení. Oblíbeným úkolem těch nejmenších bylo ověření kvality dezinfekce rukou pomocí UV lampy.

VědaFestu se tradičně účastní tisíce návštěvníků a ani letos tomu nebylo jinak. Zatím nevíme, zda byl překonán loňský návštěvnický rekord, ale díky příznivému počasí a jako vždy kvalitní organizaci festivalu probíhal celý den v příjemné atmosféře.

Text: Mgr. Adéla Diepoltová, dr. Pavlína Holmanová a dr. Kateřina Hradiská Breiterová
Foto: dr. Olena Antonenko, Mgr. Adéla Diepoltová,

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS