Student Farmacie Šimon Kobližek reprezentoval na ME a MS v aquatlonu

06.10.2022

Po zisku titulu mistra republiky v aquatlonu v dubnu letošního roku vyrazil student 2. ročníku Farmaceutické fakulty UK Šimon Kobližek závodit na mezinárodní pole. Nejprve na Mistrovství světa do Šamorína na Slovensko, které se konalo 18. srpna, a poté na Mistrovství Evropy do španělského Bilbaa, které proběhlo 23. září 2022.

Student Farmaceutické fakulty UK Šimon Kobližek

Z prvního výše zmiňovaného závodu přivezl Šimon 6. místo v kategorii U23 a v celkovém pořadí obsadil 18. místo z 54 zúčastněných v kategorii Elite. „S plaváním jsem byl poměrně spokojený. Plavalo se v Dunaji a voda měla příjemných 23 stupňů Celsia. Vylezl jsem z vody na děleném 8.–10. místě. Bohužel v závodní den bylo na sluníčku 36 stupňů a závody v takhle vysokých teplotách mi moc nesedí. Nemohl jsem se pořádně rozběhnout.“ Přesto ale Šimon získal velký počet bodů do světového žebříčku a ze Slovenska mohl odjet spokojený.

Za 5 týdnů po MS následoval další z vrcholů jeho sezóny. Před odletem si ještě stihl splnit zkoušku z Molekulární biologie a genetiky. Mistrovství Evropy se konalo v severošpanělském Bilbau. Z něj Šimon přivezl 8. místo v kategorii do 23 let a v celkovém pořadí bral 15. místo z celkem 37 závodníků kategorie Elite.

Upřímně jsem před odletem nečekal, že by voda mohla mít ve Španělsku v Biskajském zálivu pod 20 stupňů. Byl jsem nemile překvapen, když mi den před závodem na Briefingu řekli, že neopreny budou povoleny. V neoprenu má člověk menší odpor a plave tudíž rychleji s vydáním menšího úsilí. Věděl jsem, že plaváním nemám šanci vyhrát, ale vzhledem ke složitému výlezu z vody - delší schody bez koberce, kam se vešli max dva lidé najednou - musím být v hlavním balíku. K výlezu z vody jsem doplaval poměrně stejně jako hlavní lídři plavecké části. Bohužel kvůli úzkému schodišti se vytvořil veliký balík a nebyl jsem jediný, kdo skončil pod vodou vinnou jiného závodníka. Opravdu nevím, kde v tu chvíli byli rozhodčí. Jednalo se o jasné nesportovní chování, za které se dávají penalizace,“ popisuje okamžiky ze závodu student druhého ročníku. „Jelikož jsem neměl neopren, tak jsem věděl, že budu mít rychlé depo a musím toho využít. To se také stalo, a díky nejrychlejšímu depu jsem se rychle dostával dopředu. Moji hlavní soupeři mi však utekli, a tak jsem byl nucen bojovat o 13.-20. místo. Na prvním kilometru mě ještě dva soupeři předběhli, ale zbytek soupeřů jsem dokázal v průběhu tratě setřást a v cíli jsem zjistil, že mi do TOP 10 scházelo opravdu málo. Běžecká trať byla oproti Šamorínu náročnější, přesto jsem dokázal běh zlepšit o 26 sekund.“

Po Mistrovství Evropy je Šimon v celkovém bodování světového žebříčku v aquatlonu na 25. místě a výrazně se tak přiblížil nominaci na World Beach Games 2023, které se uskuteční na Bali.

Poslední letošní velký závod ho čeká 16. října, kde se postaví na start mezinárodního závodu The Great 10 km Berlin. Jeho cílem je závod dokončit v novém osobním rekordu pod 31 minut.

Šimonovi gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů nejen na závodním, ale i studijním poli.

Text: Mgr. Jiří Bezouška, Katedra tělesné výchovy
Foto: Archiv Šimona Kobližka

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS