Předsedou světové konference HPLC 2022 je prof. František Švec z Farmaceutické fakulty UK

17.03.2022

konference HPLC 2022

Chromatografisté na celém světě se radují! Proč? Po dvou letech ztracených díky epidemii viru Covid-19 se opět uskuteční jejich „Mekka“, HPLC 2022 sympozium, nejvýznamnější světová konference v oblasti separačních věd, letos konaná v San Diegu, USA. Bude to výroční padesátá konference v této řadě, což dokumentuje její dlouhou tradici. Toto sympozium se zabývá zejména separacemi s použitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie, leč zahrnuje i oblasti týkající se dalších separací probíhajících v kapalné fázi, jako jsou chromatografie s použitím tekutin v superkritickém stavu, kapilární elektroforéza, elektro-chromatografie, nízkotlaké separační metody a další.

F. ŠvecLetošní konference konaná v San Diegu má ale navíc jednu zvláštnost. Jejím organizátorem není, jak by se dalo očekávat, někdo ze Spojených států amerických, ale profesor František Švec z naší fakulty, klíčový vědecký pracovník projektu STARSS i člen projektu EFSA-CDN. Je to poprvé za celou dobu konání těchto sympozií, kdy organizátorem je někdo, kdo v současnosti nepracuje v zemi, v níž se konference koná. Profesor Švec byl v loňském roce požádán stálým vědeckým výborem těchto konferencí, zda by měl zájem ujmout se pořádání HPLC 2022. Důvodem k jeho oslovení byla skutečnost, že svými více než 500 publikacemi, jež byly citovány více než 25000krát a přinesly mu h-index blízký 100, patří mezi světovou elitu chromatografistů.

Program konference bude bohatý a bude zahrnovat celou řadu oblastí, jak tradičních, jako jsou např. moderní kolonové technologie, separační mechanismy, nová přístrojová technika, příprava vzorků, vývoj metod, tak také tzv. „hot topics“, mezi kterými lze jako příklady jmenovat multidimenzionální separace, pokročilá separační media, 3D tištěné chromatografické pomůcky, aplikaci strojového učení a umělé inteligence, metodiky používané k charakterizaci a kontrole biologických léčiv ve farmaceutickém průmyslu. Zvláštní sekce se soustředí na oblast kanabinoidů, neboť jejich snadná dostupnost v řadě zemí a rekreační užívání s sebou přináší celou řadu analytických problémů. Takto široký záběr také vyžaduje výběr špičkových vědců, kteří budou přednášet o svých nejnovějších výsledcích ve jmenovaných oblastech. Nicméně, toto sympozium nebude pouze přehlídkou „vědeckých ikon“ chromatografie. Profesor Švec rovněž dává významný prostor k ústním prezentacím mladé generaci vědců, jakož i Ph.D. studentům a postdokům. S tím je spojena celá řada motivačních prvků, mezi něž patří např. soutěž o získání prestižní ceny Csaby Horvátha, soutěž o nejlepší poster a další ceny, s nimiž jsou spojeny i finanční prémie. Detaily lze nalézt na webové stránce konference. Počítá se rovněž s prezentací několika stovek plakátových sdělení, které umožní jejich autorům široce diskutovat se zájemci o jejich výzkum.

Nakonec ještě poznámka o místě konání. Sympozium se bude konat v krásném prostředí hotelu a resortu v San Diegu, tedy městě v nejjižnější části slunné Kalifornie. Znalci vědí, že San Diego nabízí okouzlující čtvrti a komunity, včetně historické čtvrti Gaslamp v centru města nebo hotelu Coronado, který hrál v kultovním filmu Někdo to rád horké. Toto město je také známé svým idylickým klimatem, dlouhými pacifickými plážemi a oslnivou řadou světově proslulých atrakcí, jako je Zoo s pandami, SeaWorld a Legoland. Prostě, účastnit se konference HPLC 2022 bude stát za to!

Text: Kolektiv Katedry analytické chemie
Foto: Archiv Farmaceutické fakulty UK

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS