Od kytary k triatlonu

21.09.2021

Prázdniny jsou za námi a já vás seznámím s dalším úspěšným sportovcem, studentem Univerzity Karlovy v Hradci Králové, který vedle náročného studia na Farmaceutické fakultě zvládá i úspěšnou reprezentaci univerzity na domácí půdě i ve světě. Je mi ctí vám představit Šimona Koblížka, který se úspěšně věnuje triatlonu, aquatlonu a atletice. Letošní rok byl náročný nejen pro všechny z nás, ale především pro sportovce. Chcete vědět, jak se s tím vším popral Šimon? Nejen o tom, ale také o studiu, sportu a životě nám přišel popovídat v krátkém rozhovoru.

Šimone, vítám tě na katedře a děkuji, že sis našel v nabitém programu čas na krátký rozhovor. Letos už máš většinu velkých závodů za sebou, jsi mistrem republiky v půlmaratónu do 22 let, sedmý na Mistrovství Evropy v aquatlonu U23 a druhý na Mistrovství republiky sprint triatlonu U23.

f1f2

Jak ses dostal ke sportu a jaké byly tvoje začátky?

Šimon: Ke sportu mě přivedl děda s tátou. V šesti letech mě přihlásili do plaveckého oddílu v Ústí nad Labem, kde jsem začínal s plaváním. Ve třinácti letech jsem k plavání přidal i běh, ale stále jsem byl spíše plavec. V šestnácti letech jsem si řekl, že zkusím první aquatlon. Zalíbilo se mi to a postupně jsem přešel z plavání na aquatlon a triatlon, kterému se intenzivně věnuji poslední rok.

Čím jsi chtěl být jako malý kluk a kdy ses rozhodl pro farmacii?

Jako malý kluk jsem chtěl řídit náklaďák, v pubertě jsem plánoval několik druhů povolání, např. právníka nebo doktora. Pro farmacii jsem se rozhodl až po maturitě. Přijali mě na tři vysoké školy, Pedagogickou fakultu, ČVUT a Farmaceutickou fakultu, ale z hlediska budoucnosti a perspektivy jsem se rozhodl pro farmacii.

Jak často trénuješ a jak se zvládáš sport a studium?

Záleží podle sezóny, ale většinou trénuji 15krát týdně v Ústí nad Labem a v Hradci Králové. Na farmacii jsem dostal individuální studijní plán, bez kterého bych nemohl studovat a věnovat se jednomu z nejnáročnějších sportů. Díky tomu stíhám učit se, trénovat i regenerovat.    

Jak vypadá tvůj tréninkový den?

Vstávám v 8 hodin, po snídani jsem si dám lehčí běh, potom kolo a odpoledne mám těžší běžecký trénink. Končím zhruba v 18 hodin, mezitím se učím a spím tak 9 až 11 hodin, podle únavy.

Kolik kilometrů za týden uplaveš, uběhneš a ujedeš na kole?

Běžně uplavu kolem dvaceti kilometrů, plavání až tak neřeším. Pozn. autora: „Vzhledem k předchozí plavecké kariéře?“ Ano, beru to i v rámci regenerace. Na kole mi stačí ujet 150 až 200 km týdně, jelikož na kole nechci vyhrávat závod.  Na běhu si hodně zakládám, týdně naběhám 90 až 130 kilometrů.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám se často připravuješ i v zahraničí, triatlon je náročný sport, máš nějakého sponzora?

Největším sponzorem je moje rodina. Ať se jedná o celkové zázemí, mentální podporu a zejména finanční podporu. Kromě rodiny mám aktuálně jednoho sponzora, designovou firmu Retail of the Future, a tímto mu chci poděkovat, že mi věřil i v době, kdy jsem ještě neměl dobré výsledky. Díky němu jde moje forma nahoru a já věřím, že ho nezklamu.

Co považuješ za svůj nejlepší sportovní úspěch a proč?

Za svůj největší sportovní úspěch považuji 3. místo na Mistrovství světa juniorů v aquatlonu z roku 2018. S odstupem času si toho vážím čím dál více, protože jsem tam odjížděl s nulovými ambicemi a nakonec z toho byl bronz.

Jak zvládáš stres před závodem, existuje něco, co ti pomáhá?

Před závodem si vždy pustím můj oblíbený hudební Playlist.

Kdo tě v životě nejvíce ovlivnil a máš nějaký sportovní vzor?

Nejvíce mě ovlivnil děda s tátou. Přivedli mě ke sportu a děda navíc ke kytaře. S kytarou jsem začínal ještě dříve než se sportem. Hraji na ni od čtyř let. Aktuálně asi nemám žádný sportovní vzor.

Co děláš ve volném čase kromě hry na kytaru, pokud ti ještě nějaký volný čas zbývá?

Kromě hry na kytaru mám rád historii a dopravní letadla. Pozn. autora: „Můžeš to čtenářům více přiblížit?“  No, rád pozoruji letadla při startu a přistávání. Na letišti mě to baví, zkoumám jednotlivá letadla a letecké společnosti. Na instagramu jsem věrným fanouškem RyanAir a Emirates. A ještě rád spím (zasměje se).

Máš před sebou ještě nějaké velké závody, které tě letos ještě čekají?

Ano, v sobotu poběžím v Ústí nad Labem 10 km, pak 17. 10. půlmaratón v Krakówe a 30. 10. mě čeká Mistrovství světa aquatlonu ve Španělsku.

Jaké máš dlouhodobé plány a cíle do budoucna?

V první řadě chci dostudovat magistra farmacie, i když to chvíli – minimálně šest až sedm let - bude trvat. Zatím je to na dobré cestě, tak doufám, že to dopadne. Ve sportu bych se rád, asi jako každý sportovec, kvalifikoval na olympijské hry. Ale protože mi je teprve 22 let a v triatlonu přichází vrchol klidně až po třicítce, nikam nespěchám a vím, že jsem teprve na začátku cesty.

Máš před sebou nějaký významný závod, na který bys nás rád pozval?

Ano, letos by to bylo Mistrovství světa aquatlonu ve Španělsku, kam se moc těším. Letenky vám zajistím (směje se). Pozn. Autora: „Děkujeme za pozvání.“

Děkuji Šimonovi, že si udělal čas na krátký rozhovor. Do budoucna mu přejeme mnoho sil a spoustu úspěchů nejen na sportovním poli, ale i v životě. Určitě o tomto sympatickém sportovci ještě uslyšíme!

Mgr. Iveta Szakošová, Katedra tělesné výchovy

Foto: Archív Šimona Koblížka

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS