Mezinárodní mistryně v „turistickém závodě“ studuje na Farmačce

24.11.2021

V řadách studentů Univerzity Karlovy v Hradci Králové je mnoho špičkových sportovců a někteří jsou úspěšní na národní i mezinárodní úrovni. Jednou z nich je studentka Farmaceutické fakulty UK Marie Wagnerová, mezinárodní mistryně v „turistickém závodě“. Co je turistický závod a to, že se vněm rozhodně nechodí v polobotkách na procházku, nám řekne sama Maruška.

f4bf1f2f3

Ahoj Maruško, vítám tě u nás na KTV. Jsem moc rád, že sis udělala čas na rozhovor.

Studuješ Farmaceutickou fakultu, jak se ti u nás líbí?

Jsem v druhém ročníku a už trochu vím, o čem to je. Na Farmačce jsem spokojená, je tu spousta skvělých lidí. Letos konečně máme školu a všichni se potkáváme. To mi vloni hodně chybělo.

Když pominu studijní povinnosti, jak trávíš volný čas?

Chodím běhat, ale teď mám zraněné koleno, tak bohužel nemohu. Jsem fanouškem našich univerzitních týmů. Chodím fandit na zápasy. Když se mi něco líbí, ráda si to nakreslím a také háčkuji.

Představ nám „turistický závod“ a jak probíhá?

Turistický závod se to jmenuje podle organizací, které nás zaštiťují – Klub českých turistů a Asociace turistických oddílů mládeže. Jinak je to především o běhání. Tratě jsou dlouhé 4-6 km a běhá se ve volné přírodě podle fáborků. Na trati jsou stanoviště, kde plníme úkoly (hod kriketovým míčkem na cíl, plížení, odhad vzdálenosti, lanová lávka, vázaní uzlů, orientace mapy, azimutové úseky, testové otázky dřevin, turistických i topografických značek a významných architektonických dominant České republiky jako jsou hrady, zámky, mosty nebo jiné stavby a hlavních měst států Evropské Unie). Za každý nezdařený úkol nebo špatnou odpověď se dostává 1 trestná minuta. K celkovému času na trati se přičtou trestné minuty a ten, kdo má nejlepší výsledný čas, vyhrál. Takže to není jen o rychlosti běhu. Moc se mi líbí pestrost závodu.

Jak ses dozvěděla o tomto netradičním sportu?

S tím nápadem přišel táta. Jako malá jsem závodně tancovala a hodnocení rozhodčích bylo hodně o osobních preferencích. Táta řekl, že stopkám je jedno, jak se jmenuješ nebo odkud jsi. Tak jsem začala běhat a přivedl mě k turistickému závodu.

Jak vypadá tvá příprava na závod a těsně před závodem, máš nějaký rituál?

Chodím hodně běhat, musím mít naučené databáze teoretických otázek, uzlů a umět se zklidnit z běhu na úkoly na trati. Před závodem si zkusím hod na cíl a projedu si otázky a uzly. Na každý závod nosím zelené tričko a zelené podkolenky, to je moje značka.

Jaký je tvůj největší úspěch, na který jsi pyšná? Máš nějakou vysněnou metu?

Nejvíc pyšná jsem na titul Mezinárodní mistryně 2016. Z novějších závodů asi Mistr ČR v turistickém závodě v Supersprintu. Meta, které bych chtěla dosáhnout, je získat 70 bodů v hodnocení závodníků. Za to je titul „Mistr sportu“. Každé umístění na stupních vítězů je v dospělých kategoriích ohodnoceno 5 – 0,25 body, záleží na typu a úrovni závodu.

Ale to není jediný sport, co děláš, máš za sebou bohatou sportovní historii.

Začínala jsem s plaváním, to mi vydrželo do třetí třídy. Závodně jsem tancovala latinskoamerické a standardní tance, věnovala jsem se baletu, modernímu tanci, mažoretkám, roztleskávačkám, ale nejdéle sportovní gymnastice. Ve třech letech jsem byla na závodech a dělám ji dodnes, i když teď spíše trénuji menší holky v tělocvičně v Březové. Ještě jsem chodila do ZUŠky na keramiku a kreslení a hraji na zobcovou flétnu. Od mala také trávím volný čas se svým skautským oddílem v Hroznětíně.

Máš plány na rok 2022? Co pro tebe bude vrcholem sezóny?

Vůbec nevím. Závodit a především se hýbat. Dodělat instruktorskou licenci na gymnastiku, to je moje srdcovka.

Máš oblíbený závod nebo sportovní akci, kam bys nás chtěla pozvat?

23. dubna 2022 bude v Hradci Králové na Biřičce krajské kolo v turistickém závodě. Přijďte se podívat a fandit, ale klidně si i závod vyzkoušet. Náš sport je opravdu úplně pro každého a pokud se bojíte běhu nebo náročných disciplín, tak vůbec nemusíte, protože taková procházka s úkoly ve volné přírodě vždycky stojí za to.

Za celý tým KTV ti přejeme spoustu úspěchů na poli studia a sportu. Děkujeme, že sis udělala čas a přišla nás seznámit s netradičním, ale o to zajímavějším turistickým závodem.

Mgr. Tomáš Válek, Katedra tělesné výchovy

Foto: Archív Marie Wagnerové

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS