Akademické mistrovství ve squashi - zlatá a stříbrná Míša Čepová

16.12.2021

Nedávno jsem řešil otázku, jestli je vůbec možné věnovat se vrcholovému sportu a studovat velmi těžkou školu, jakou je Farmacie. Moje odpověď byla jasná. Nejde. Dnes Vám ale představím studentku Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy a vrcholovou sportovkyni, která mi dokázala, že to možné je.

Michaela Čepová je studentkou 2. ročníku programu Farmacie a na Akademickém mistrovství ČR v Praze (18. – 19. listopadu 2021) vybojovala stříbrnou medaili v jednotlivcích a zlatou v týmech. A to před nedávnem řešila zranění achilovky. Na startovní listině letošního mistrovství se podepsala pandemie. O to více mě těší, že naši zástupci v soutěži nechyběli. Excelovali jsme i v mužích, kde jsme získali první a třetí místo, ta však náleží kolegům z Prahy.

1234

Míšu jsem přivítal na KTV a jsem rád, že si udělala čas na krátký rozhovor.

Míšo, jak se ti hrálo?

Ráda jsem opět stála na kurtu po delší pauze kvůli zranění. Chyběla mi jistota v úderech, ale musím říct, že jsem si zahrála kvalitně. Snažila jsem se tam nechat vše, co jsem v tu chvíli byla schopná.

Co tedy tvoje zranění, už je to lepší?

Zranila jsem se v srpnu při velice náročném týmovém běžeckém závodu Od Tater k Dunaji. Za víkend jsem běžela okolo 40 km s hodinovým spánkem. Na posledním úseku jsem si natáhla achilovku a problémy přetrvávaly až do nedávna. Teď už je to naštěstí lepší.

Studuješ obor Farmacie, máš nějaký nejoblíbenější předmět?

Hmm, těžká otázka (úsměv). Baví mě biochemie, jelikož mě zajímají biochemické procesy v organismu. Takže by se dalo říct, že je to momentálně můj nejoblíbenější předmět. A také samozřejmě tělocvik a angličtina.

Nejtěžší předmět na FAF?

V prvním ročníku to pro mě byla farmaceutická botanika. Momentálně morfologie, jelikož je velice rozsáhlá.

Prozraď nám, kolik raket máš?

Mám čtyři rakety. Přesný model: Tecnifibre Carboflex X-Speed 125 NS

Kolik by mě stála tvoje raketa?

Zhruba kolem 4000 Kč.

Co je na squashi nejdražší?

Pokud se tato otázka týká vybavení, tak to budou určitě rakety. Naštěstí máme možnost spolupráce se sponzory. Jestli je otázka směřována obecně, tak trenér a cesty do zahraničí.

Jak dlouho trvá taková hra? Tvoje nejdelší hra?

Průměrná hra u mužů trvá hodinu, hodinu a půl. U žen je to kratší časový úsek, většinou okolo půl hodiny. Moje nejdelší hra byla na 5 setů a trvala přes hodinu - v Malajsii na MS.

Míšo, máš nějaký rituál před zápasy?

Musím podotknout, že jsem celkem pověrčivá a dříve jsem rituálů měla více. Momentálně si vždy před začátkem setu musím 3x pinknout drop shot o čelní stěnu.

Kam všude jsi se se squashem podívala?

Nejdál, kam jsem se se squashem dostala, byl Nový Zéland. Byla to nezapomenutelná zkušenost. Dále jsem proletěla většinu států Evropy a v Asii jsem byla dvakrát v Malajsii.

Máš i jiný oblíbený sport?

Mým druhým nejoblíbenějším sportem je lyžování. Miluji hory, sníh, čerstvý vzduch a rychlost. Zamilovala jsem si také běh. Začala jsem běhat delší vzdálenosti a dvakrát jsem běžela i maraton. Jinak mě baví většina sportů. Jsem hodně akční a mám rada adrenalin.

Máš čas na odpočinek a jak ho trávíš?

Ležení v posteli u učení?  Moje forma odpočinku je spíše aktivní. Ráda chodím na procházky do lesa a užívám si přírodu. Také hudba je pro mě forma odpočinku.

Zažila jsi na škole nějakou akci, na kterou nezapomeneš?

Byla jsem pouze na „Seznamováku“ a sportovním kurzu. Za mě 10000% sportovní kurz. Doporučuji všem (KTV se připojuje). Kurz je nejlepší.

Nejoblíbenější jídlo?

Mezi moje nejoblíbenější jídla patří ryby a mořské potvůrky. Nejraději mám lososa, ale i české klasiky, jako je například svíčková. Kromě hub a španělského ptáčka si ráda dám cokoliv.

Na co tě kluci můžou pozvat?

Na panáka vodky (odpovídá s úsměvem).

Sleduješ univerzitní ligy a fandíš našim?

Ano. Zápasy sice moc nestíhám, ale výsledky sleduji. Doufám, že už konečně vyhrajeme.

Za celý tým KTV Ti přejeme spousty dalších sportovních úspěchů. Děkujeme za reprezentaci naší školy a těšíme se na tvoje další úspěchy.

Text: Mgr. Jiří Bezouška, Katedra tělesné výchovy
Foto Michaela Čepová

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS