České farmaceutické muzeum v Kuksu během prázdnin vystavuje vzácný farmaceuticko-botanický rukopis z 18. století

01.07.2020

České farmaceutické muzeum v Kuksu během prázdnin vystavuje vzácný farmaceuticko-botanický rukopis z 18. století

České farmaceutické muzeum, které sídlí na Hospitálu Kuks, během letních prázdnin mimořádně představí návštěvníkům vzácný farmaceuticko-botanický rukopis z 18. století.

Čistopis se dochoval téměř kompletně v textové části, jedinečnou památku z něho ale dělá 108 kolorovaných ilustrací léčivých, užitkových a okrasných rostlin. Autorství nelze přesně určit, jelikož se nezachoval titulní list, z několika zmínek v textu lze však předpokládat, že vznikl v Čechách. K jednotlivým rostlinám je vždy uveden jejich popis, léčivé vlastnosti a použití v terapii. Neznámý vlastník si navíc na volné listy ještě v 18. století poznamenal desítky lékařských receptů.

Rukopis byl díky dotaci Ministerstva kultury v roce 2019 zrestaurován a digitalizován, takže je nyní volně přístupný v digitální knihovně Manuscriptorium, spravované Národní knihovnou ČR.

Návštěvníci Českého farmaceutického muzea rukopis spatří do 30. srpna 2020 v expozici Historie lékáren. Během prázdnin jsou expozice otevřené každý den od 9 do 17 hodin.

České farmaceutické muzeum je střediskem Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. V prostorách Hospitálu Kuks provozuje dvě stálé expozic k dějinám české farmacie. Kromě muzejně-prezentační funkce spravuje rozsáhlé farmaceuticko-historické sbírky a největší oborovou knihovnu v České republice, což poskytuje pracovníkům muzea a badatelské veřejnosti jedinečné podmínky pro vědeckou práci v oblasti historie farmacie. Muzeum se také podílí na výuce studentů farmaceutických fakult i jiných škol.

Web: www.ceska-apatyka.cz

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS