České farmaceutické muzeum dokončilo restaurování a digitalizaci rukopisného receptáře milosrdného bratra Quida Dihra z 18. století

04.12.2020

Receptář milosrdného bratra Quida Dihra z 18. stoletíČeské farmaceutické muzeum v těchto dnech dokončilo projekt restaurování a digitalizace rukopisného receptáře milosrdného bratra Quida Dihra z 18. století. Drobná knížka o rozměrech 15 x 10 centimetrů a 74 listech je významnou památkou rozšiřující poznatky o dobové receptuře a dokládající lékárenskou praxi v klášterech milosrdných bratří.

Receptář asi před 15 lety z podnětu historiků farmacie RNDr. Pavla Drábka a doc. RNDr. PhMr. Václava Ruska, CSc.  zakoupila v jednom pražském antikvariátu Česká lékárnická komora. Díky ochotě vedení této stavovské organizace byl receptář v loňském roce darován Českému farmaceutickému muzeu. To získalo dotaci Ministerstva kultury na jeho zrestaurování a digitalizaci, čímž bylo umožněno jeho volné zpřístupnění pro širokou odbornou veřejnost v digitální knihovně Manuscriptorium.

České farmaceutické muzeum plánuje vystavení receptáře v červenci a srpnu roku 2021 ve své expozici Historie lékáren na Hospitálu Kuks.

České farmaceutické muzeum je střediskem Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. V prostorách Hospitálu Kuks provozuje dvě stálé expozic k dějinám české farmacie. Kromě muzejně-prezentační funkce spravuje rozsáhlé farmaceuticko-historické sbírky a největší oborovou knihovnu v České republice, což poskytuje pracovníkům muzea a badatelské veřejnosti jedinečné podmínky pro vědeckou práci v oblasti historie farmacie. Muzeum se také podílí na výuce studentů farmaceutických fakult i jiných škol. Více na www.ceska-apatyka.cz.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS