Studenti na kongresu 16th EPSA Autumn Assembly v Chorvatsku

24.11.2019

Co spojovalo všechny účastníky 16th EPSA Autumn Assembly, kongresu, který se odehrál 29. 10. - 3. 11. 2019 v Poreči (Chorvatsko)? Touha rozšířit si obzory v oblasti biologické léčby mimo školní osnovy, touha poznat studenty z celé Evropy a fungování jejich asociací, touha po profesním a osobním rozvoji. Z Hradce se vydalo na kongres 6 studentů, členů Spolku českých studentů farmacie.

IMG-20191030-WA0002IMG-20191117-WA0003f3f2f1

Symposia

Symposia jsou nedílnou součástí každého kongresu. Odborné přednášky měly jednotné téma „Quo Vadis, Pharmacy? Paving The Way Towards Biological Therapy.“ Po zahájení jsme slyšeli přednášku o vědeckém aspektu biologické léčby včetně nových biofarmaceutik, rozdílu mezi originátorem a biosimilárními léčivy a užití CAR T-lymfocytů v terapii hematologických malignit. Další tématem byla glykosylace a to, jaká je její funkce u léčiva a důležitost při vývoji biofarmaceutik nové generace. Další část otevřel prof. Dragan Primorac, M.D., Ph.D, tématem personalizované a regenerativní medicíny. Hlavním faktorem personalizace je genetická informace jedince, proto nám posluchačům představil i téma prediktivního genetického testování, molekulární diagnostiky a farmakogenomiky. V rámci regenerativní medicíny jsme se dozvěděli o nejnovějších trendech v terapii kmenovými buňkami.

Novou výzvou v evropských zemích je dispenzace biofarmaceutik v lékárnách. O tom nám druhý den přednášela doc. dr. sc. Arijana Meštrović, MPharm, která zavítala i na uvedení prvního biosimilar v roce 2006. Zmínila regulaci těchto léčiv v EU, která celosvětově schválila nejvíce biosimilars, a to 46. Ke konci kongresu se konalo Symposium Powered by Young Professionals, kde přednášející studenti všem představili jejich výzkum a zkušenost s biologickou léčbou. Celý program byl zakončen panelovou diskuzí, kde byly zodpovězeny veškeré otázky spojené s touto problematikou.

Symposia probíhají pouze první dva dny dopoledne. Zbytek kongresu je plný workshopů a tréninků. Některé z nich vám přiblížíme níže.

Workshopy

Chat with Professionals
CwP je EPSA projekt, kde mají účastníci možnost popovídat si s alumni z různých farmaceutických odvětví. Většinou to probíhá tak, že se alumni představí a zhruba popíše, co dělá. Poté se ho může kdokoliv na cokoliv zeptat. V Poreči jsme mluvili s medicínským reprezentantem, který nabízí lékařům nová léčiva pro gynekologická a srdeční onemocnění. Dalším zajímavým účastníkem byl alumni z Itálie, který pracuje pro firmu Pfizer na oddělení farmakovigilance, kde se stará o analýzu dat všech nahlášených nežádoucích účinků léčiv a na základě toho zpracovává reporty. Mohli jsme si také popovídat s nemocničním lékárníkem a pracovníky v různých farmaceutických firmách. CwP probíhá i online během roku, takže pokud vás projekt zaujal, můžete se workshopu zúčastnit z pohodlí domova.

Vaccination in the Era of Misinformation: From Complexity To Value
Workshop farmaceutické firmy Merck začal krátkou přednáškou o tom, jak se dnes vakcíny vyrábějí a jak se vyvíjejí vakcíny nové. Dále se zabýval problémy, které jsou bohužel aktuální ve všech koutech světa. Konkrétně se řešilo, že dnešní běžná populace není dostatečně informovaná o závažnosti neočkování („vaccine hesitancy“). Bohužel se stále někteří řídí strachem ze studie Andrew Wakefielda z roku 1998, která mylně prosazuje, že očkování způsobuje autismus. Na základě toho následovala zajímavá aktivita, kde jsme si mohli vyzkoušet, jak rychle se po sociálních sítích (konkrétně Twitteru) mohou šířit lživé zprávy jak o očkování, tak i o jiných věcech. Pro vyzkoušení tady je odkaz na hru (podstatou je získat co nejvíce followerů!).

GlycanAge
Každý člověk ví, kolik mu je let. Ale nás zajímalo, jaký je náš pravý biologický věk. Na tomto workshopu nám zástupkyně GlycanAge představila jejich jedinečný test, který je schopen na základě množství imunoglobulinů prozradit stáří těla. Workshop byl také zaměřen na správný životní styl a zásady, kterých by se člověk měl držet, pokud by si chtěl zachovat co nejdéle mladé a zdravé tělo.

Science Journal
Workshop vedený Josefem Kunrtem, studentem naší fakulty, byl zaměřen na problematiku odborných textů. Během hodiny a půl jsme se dozvěděli, jak takový odborný článek vypadá, z čeho se skládá a jaká jsou pravidla pro jeho porozumění. Později jsme dostali šanci si sami zkusit jeden takový článek přečíst a odpovědět na zadané otázky, přičemž jsme se co nejvíce snažili řídit získanými zkušenostmi a radami.

EPSA training project

Neodmyslitelnou součástí EPSA kongresu jsou i tréninky soft-skills, tedy interpersonálních dovedností, které jsou nedílnou součástí nejen našeho každodenního osobního života, ale i naší odborné způsobilosti. Za hradeckou fakultu nás reprezentoval EPSA Trainer David Brychta, který vedl 3 tréninky: public speaking, personal branding a teamwork & facilitation.

Public speaking
Cílem tréninku bylo pomoci studentům zlepšit se v jejich řečnických a prezentačních dovednostech. Konkrétně jak pracovat s hlasem během projevu tak, aby fungoval jako nástroj k získání pozornosti ve správnou chvíli. Dále pak strategie sloužící ke spojení s posluchači a udržení pozornosti.

Personal branding
Toto téma by se jednoduše dalo popsat jako sebeprezentace. Jedná se o uvědomění si vlastních hodnot a na jejich základě poskládání své osobnosti do formy, kterou prezentujeme na sociálních sítích i v offline životě. Během tohoto tréninku se účastníci naučili, jakým způsobem monitorovat svůj obraz a jak využít sociální média k získání příležitostí.

Teamwork & facilitation
Pro každého budoucího farmaceuta je práce v týmu nevyhnutelná. Ať už ve firmě, v akademickém prostředí, státní instituci nebo v lékárně. Jeden člověk nemůže dělat všechnu práci sám. V tréninku teamwork & facilitation se účastníci rozvíjeli ve schopnostech spolupráce i vedení meetingu a skupin.

Na závěr je třeba říci, že kromě učení jsme si užili spoustu zábavy a navázali nová přátelství. Každému, kdo váhá, vřele doporučujeme o tuto zkušenost nepřijít. Další zastávka - EPSA Annual Congress, Lyon, Francie

Text a fotografie: Studenti Farmaceutické fakulty UK, členové SČSF

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS