Spolupráce středoškolských studentů s Farmaceutickou fakultou přinesla své ovoce

18.04.2019

Dne 8. 4. 2019 se na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové konalo okresní kolo Středoškolské odborné činnosti (SOČ). Účelem soutěže je přiblížení vědecké činnosti středoškolským studentům. Mají možnost nahlédnout do problematiky z různých oborů nad rámec výuky na své škole. SOČ se dělí do 18 kategorií, např. matematika, historie, biologie, zdravotnictví, chemie a další. Právě v rámci posledního jmenovaného oboru vypracovali svou práci tři studenti, kteří si za své konzultanty zvolili akademiky z naší fakulty. Tito studenti nakonec obsadili první tři místa v okresním kole soutěže.

Spolupráce středoškolských studentů s Farmaceutickou fakultou přinesla své ovoce

Pořadí studentů:

  1. Kateřina Pražáková (První soukromé jazykové gymnázium) s prací: Analýza vybraných kanabionidů metodou superkritické fluidní chromatografie. Tato práce byla vypracována pod vedením doc. PharmDr. Lucie Novákové, Ph.D. na Katedře analytické chemie.
     
  2. Tibor Malinský (První soukromé jazykové gymnázium) s prací: Syntéza azaftalocyaninů a studium jejich supramolekulárních interakcí. Práce byla vypracována pod odborným vedením prof. PharmDr. Petra Zimčíka, Ph.D. a Mgr. Jiřího Demutha na Katedře farmaceutické chemie a farmaceutické analýzy.
     
  3. Jan Pospíšil (Biskupské gymnázium) s prací: Diels-Alderova reakce na elektron ochuzených dendralenech. Práce byla vypracována pod vedením prof. RNDr. Milana Poura, Ph.D. a Mgr. Zbyňka Brůži na Katedře organické a bioorganické chemie.

Všem zúčastněným gratulujeme a prvním dvěma studentům přejeme hodně štěstí v krajském kole SOČ, které se bude konat 13. 5. 2019 na Gymnáziu J. K. Tyla.

Autor textu: Mgr. Jiří Demuth
Autor fotografie: PharmDr. Lukáš Lochman, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS