Setkání k výročí sametové revoluce

18.11.2019

V rámci oslav 50. výročí založení fakulty a 30. výročí sametové revoluce se v pátek 15. 11. 2019 od 17 hodin konalo setkání zaměstnanců a studentů Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

Spolupořadatelem akce byl Spolek českých studentů farmacie, který v příštím roce oslaví 30 let svého působení. Vznikl v roce 1990 na základech stávkového výboru. Na počátku byl protest a bouřlivé vzepětí proti brutálnímu postupu sil mocenského aparátu při studentské manifestaci v Praze na Národní třídě ve výroční den památky 17. listopadu 1939. Zvěsti o pražských událostech se rychle šířily i do ostatních měst. Byla to právě skupina studentů naší fakulty, která organizovala protesty a spolu se studenty Lékařské a Pedagogické fakulty v Hradci Králové šířila aktuální informace po celém Východočeském kraji. Již 19. listopadu 1989 proklamovali vznik studentského Stávkového výboru Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Páteční odpoledne na Farmaceutické fakultě patřilo povídání o emocích, plánech, nadějích i strachu.

Listopad89-farmaceutifoto3BBB_9830BBB_9810BBB_9826BBB_9816

Po úvodním slovu děkana prof. Tomáše Šimůnka přednesl několik vzpomínek na první dny po 17. listopadu 1989 člen tehdejšího Občanského fóra docent Petr Klemera. Poté již prostor patřil nejdůležitějším hostům - členům stávkového výboru z listopadu 1989. Na třicet let staré události postupně vzpomínali - předseda tehdejšího stávkového výboru Mgr. Libor Schwarz a také jeho členové - Mgr. Leona Štěpková-Kyslingerová, Mgr. Pavel Kešner, Mgr. Petr Fifka, Mgr. Vítek Novotný, Mgr. Alice Suchá-Kaňkovská a Mgr. René Racek Matlášek. Vzpomínky pamětníků dokreslovaly promítané dobové fotografie a kopie textů z občasníku NAUZEA, jehož nulté číslo vyšlo 10. 12. 1989 (prvními redaktory byli Pavel Kešner a Petr Fifka). Poté následovala volná diskuse, občerstvení a milý koncert Reného Racka Matláška v koridoru fakulty. Moderátorem večera byl prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D.

Všem organizátorům děkujeme za příjemné páteční odpoledne a večer.

Text: prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D.
Fotografie: Marcela Jeřábková

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS