Přednáška Psychedelika jako potenciální léčiva

22.11.2019

Dne 11. 11. 2019 jsme měli tu čest přivítat na naší fakultě pana Ing. Martina Kuchaře, Ph.D., který si připravil velice zajímavou přednášku s názvem „Psychedelika jako potenciální léčiva“. Martin Kuchař přijel na pozvání Spolku českých studentů farmacie z Prahy, kde působí na Vysoké škole chemicko-technologické, konkrétně v Laboratoři forenzní analýzy biologicky aktivních látek, kde vyučuje Toxikologii a analýzu drog. Krom toho je výzkumným pracovníkem v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZu) na pracovištích Aplikované neurovědy a zobrazení mozku a Experimentální neurobiologie. Ing. Kuchař se zabývá studiem a analýzou psychoaktivních látek, jejich farmakokinetikou a toxicitou, vývojem nových psychofarmak, medicinální diagnostikou a mimo jiné i odbornou revizí zákonných norem v oblasti psychoaktivních látek a prekurzorů výroby nelegálních drog. Celkově se této problematice věnuje již desátým rokem.

IMG_3687-(1)IMG_3680IMG_3674

Svoji přednášku začal úvodem do problematiky psychedelik a jejich historií. Psilocybin, jed žáby Bufo alvarius, nebo ibogain jsou některé příklady látek, které se využívaly již od starověku při rituálních obřadech. Odnepaměti sloužily nejen věšteckým a náboženským účelům, ale pravděpodobně i k osobnímu růstu jejich uživatelů. Přelomový se zdál objev LSD Albertem Hofmanem, který odstartoval výzkum léčebného potenciálu uvedených látek. Nicméně od 70. let 20. století byly tyto látky démonizovány a aktuálně stojí na seznamu nejpřísněji kontrolovaných substancí vedle opiátů či vysoce návykových a toxických látek. Linie výzkumných prací byla na bezmála 50 let přerušena. Dnešní farmakologický pohled však začíná přinášet odpovědi na otázku, zda by i v dnešní době měly tyto látky mít místo v současné medicíně. Rapidní nárůst klinických studií v posledních několika letech poukazuje na zajímavý potenciál léčby farmakorezistentní deprese, úzkosti či posttraumatické stresové poruchy.

Pan doktor Martin Kuchař nám podrobně vysvětlil, jak jednotlivá psychedelika fungují, popsal působení jejich obsahových látek na receptory a kanály v lidském organismu a také nám řekl, jaký mají jednotlivá psychedelika potenciál k vyvolání závislosti. V prezentaci nechyběly grafy z klinických studií, chemické struktury látek a fotografie jednotlivých matečných rostlin. Odborné části přednášky byly prokládány osobními zkušenostmi přednášejícího a poměrně úsměvnými příhodami z praxe, kdy byla v rámci experimentů některá psychedelika testována na dobrovolnících.

Zájem o tuto přednášku byl opravdu veliký. Kapacita posluchárny C na Farmaceutické fakultě byla téměř úplně vyčerpána. Besedu si přišlo vyslechnout i několik zástupců z řad vyučujících. Všem přítomným moc děkujeme za účast.

Text: Eliška Kučerová, studentka, členka Spolku českých studentů farmacie
Fotografie: Archiv Spolku českých studentů farmacie

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS