Opustil nás doc. MUDr. Ivan Tilšer, CSc.

05.04.2019

doc. MUDr. Ivan Tilšer, CSc.Ivan Tilšer se narodil v roce 1945 v lékařské rodině. Středoškolská studia prožil v Mělníku, na který vždy rád vzpomínal. V letech 1963-1969 vystudoval všeobecné lékařství na hradecké lékařské fakultě a v Hradci už zůstal celý život. Po studiu se věnoval výzkumné a pedagogické práci ve farmakologii, nejdříve jako vědecký aspirant, poté až do roku 1996 jako odborný asistent katedry farmakologie Lékařské fakulty v Hradci Králové. Ve výzkumné práci se zabýval zejména farmakokinetikou a toxicitou léčiv u laboratorních zvířat a na izolovaných orgánech. Kandidátskou dizertační práci obhájil v roce 1981.

V průběhu zaměstnání na lékařské fakultě úspěšně atestoval z vnitřního lékařství I. stupně, několik měsíců také pracoval na Univerzitě v Sieně jako stipendista a v Istituto Mario Negri v Miláně jako Research fellow. Po dvanáct let byl současně klinickým farmakologem ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. V této práci patřil k průkopníkům využití počítačové techniky.

V roce 1997 posílil řady farmakologů Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Již jako zaměstnanec naší fakulty obhájil habilitační práci „Ischemicko-reperfúzní poškození jater a možnosti jeho ovlivnění“. V roce 1999 byl jmenován docentem v oboru farmakologie. Na katedře Farmakologie a toxikologie dále pokračoval ve výzkumné práci, přednášel a vedl semináře. Na výuce se podílel i po odchodu do důchodu. Výsledky své výzkumné práce publikoval v několika desítkách původních prací, učebních textech a přehledných referátech.

Vzhledem k jisté uzavřenosti málokdo v jeho okolí věděl, že vedle pracovních zájmů v rámci farmakologie měl široký společenský přehled a znalosti v humanitních oborech. K jeho zájmům patřilo cestování a poznávání světa vlastníma očima. Měl rád běžky a chození po horách ve skupině jemu blízkých přátel. Účastnil se také řady vysokohorských akcí v Tatrách, na Kavkaze, na Altaji…

Jeho život charakterizovala skromnost, konciliantní jednání a ochota pomoci. V soukromém životě byl vzorným manželem a otcem, v harmonické rodině vychovali s manželkou Alenou dvě úspěšné děti: syna Jana (lékaře) a dceru Hanu (psycholožku a fyzioterapeutku). V posledních letech se Ivan zejména těšil ze svých pěti zdárně rostoucích vnoučat.

Ke smutku jeho nejbližších a známých jej z plného života během několika měsíců vytrhla zhoubná choroba. Zemřel 29. března 2019 ve věku právě dovršených 74 let.

Za všechny

Jaroslav Dršata

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS