Katedra sociální a klinické farmacie představila na Noci vědců interaktivní prezentaci „Dýchej dobře, dýchej rád“

04.10.2019

Noc vědců, celorepubliková vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy, se v letošním roce nesla v duchu motta „Šetrně k planetě“. V předvečer dne sv. Václava si tak mohli návštěvníci od 17 do 24 hodin vyzkoušet fascinující svět vědy, zhlédnout zajímavé příspěvky od astrologie až po zoologii a poznat výzkumné možnosti 64 českých vědeckých institucí a univerzit.

Spolu s dalšími fakultami Univerzity Karlovy se zúčastnila i Farmaceutická fakulta v Hradci Králové. Na půdě Právnické fakulty UK v Praze připravili kolegové z Katedry sociální a klinické farmacie (doc. Josef Malý, dr. Anna Patková, Mgr. Simona Dvořáčková, Mgr. Petr Domecký) interaktivní setkání s názvem „Dýchej dobře, dýchej rád“. Návštěvníci všech věkových kategorií si zde mohli vyzkoušet nástrahy inhalačních léčivých přípravků, změřit svůj plicní věk, zhlédnout na graficky povedených posterech příčiny a rizikové faktory astma bronchiale a chronické obstrukční plicní nemoci a na modelech plic (s díky zapůjčených Katedrou biologických a lékařských věd) vidět následky plicních chorob. Výzvou bylo také vysvětlit návštěvníkům roli farmaceuta v prevenci a léčbě pacientů s plicním onemocněním. Nabyté poznatky pak bylo možné vyzkoušet si v rychlokvízu za pomoci hlasovacích zařízení.

RV1_6271RV1_5953RV1_6294RV1_5958RV1_6247RV1_6120RV1_5726IMG-7231IMG_20190927_214908Poster-Fialova

Součástí programu na Právnické fakultě byla i výstava bannerů významných vědeckých autorit z jednotlivých fakult. Za Farmaceutickou fakultu byli představeni doc. Daniela Fialová, prof. Petr Pávek a prof. Petr Solich. V neposlední řadě se přednáškového bloku zúčastnila dr. Kateřina Malá s tématem Adherence k léčbě aneb jak správně užívat léčiva, přičemž zde představila nejen úskalí výzkumu chování pacientů ke své léčbě, ale poukázala na nutnost správné likvidace léčiv ve vztahu k vlivu nevyužitých léčiv na planetu Zemi. I když se přednáška konala v již noční hodině, zájem auditoria se přenesl i do navazující diskuze, ve které se například debatovalo nad rozsahem a formulací příbalových letáků jako jedné z významných příčin non-adherence k léčbě.

Noc vědců proběhla úspěšně, návštěvnost byla vysoká, atmosféra v prostorech starobylé, ale architektonicky jedinečné budovy Právnické fakulty přímo magická a myšlenky přítomných snad obohatily nápady, jak šetrně o planetu Zemi pečovat.

Text: Dr. Kateřina Malá
Foto: Mgr. P. Domecký, Mgr. S. Dvořáčková a archiv akce Noc vědců 2019

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS