Farmaceutická fakulta UK v nadnárodním kole Mistrovství magistraliter přípravy

25.11.2019

V úterý 19. listopadu 2019 se v Olomouci konal první ročník nadnárodního kola soutěže Mistrovství magistraliter přípravy. Tato akce, organizována firmou Fagron a.s., je určená pro studenty čtvrtých a pátých ročníků studia farmacie. Soutěže se zúčastnili zástupci všech čtyř česko-slovenských fakult / vysokých škol (FaF Univerzity Karlovy v Hradci Králové, FaF VFU Brno, FaF Univerzity Komenského Bratislava a Vysoká škola veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach).

Téměř desítka nejlepších řešitelů absolvovala čtyři náročné úkoly, týkající se přípravy individuálních léčivých přípravků, dále operací v galenické laboratoři a lékárenských výpočtů. Zhotovování jednotlivých přípravků i znalosti a dovednosti práce lege artis v lékárenské laboratoři byly hodnoceny odbornou porotou složenou z akademických pracovníků jednotlivých vysokých škol.

DSC09046DSC08855DSC09052

Naši fakultu reprezentovala studentka čtvrtého ročníku Markéta Moravcová (mentor Dr. Kováčik), která v soutěži získala 4. místo. Tímto ji k umístění gratulujeme, děkujeme za vzornou reprezentaci a přejeme hodně úspěchů v dalším studiu. Rovněž věříme, že myšlenka soutěže bude i nadále propagovat důležitost individuální přípravy léčiv, a to nejen na vysokých školách, ale hlavně v lékárenské praxi, jelikož příprava magistraliter má v lékárenství nezastupitelné místo.

Samotné soutěži předcházela exkurze společnosti Fagron a.s., jejíž součástí byla návštěva výrobních, skladových a expedičních prostor.

Text: PharmDr. Andrej Kováčik, Ph.D.
Fotografie: Fagron a.s.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS