Česká chromatografická škola - HPLC 2019

20.05.2019

Tým z Katedry analytické chemie Farmaceutické fakulty UK se na organizaci konference „Česká chromatografická škola – HPLC“ podílí již od roku 2013 pod vedením doc. Lucie Novákové. Partnerem letošního ročníku konference byl také projekt STARSS (Vytvoření expertního týmu pro pokročilý výzkum v separačních vědách). Dnes již konference patří mezi pravidelná setkání odborníků zabývajících se separačními metodami v praxi i na akademické půdě. Sedmý ročník konference se uskutečnil 12. – 15. května 2019 ve Vinařství u Kapličky v Zaječí a bylo mým velkým potěšením být jeho předsedkyní, neboť konference letos zaznamenala 109 účastníků.

Česká chromatografická škola - HPLC 2019

Vlastnímu zahájení konference předcházel nedělní workshop, který byl připraven na základě přání účastníků minulého ročníku. Tématem workshopu bylo „Řešení problémů v HPLC - troubleshooting…pohledem analytika i servisního technika…“ Pohled analytika prezentovala doc. Lucie Nováková a pohled servisního technika Ing. Petr Butzke, servisní technik firmy Waters. Přestože se jednalo o čtyřhodinové nedělní školení, zaznamenali jsme vysokou účast v počtu 54 účastníků.

Česká chromatografická škola - HPLC 2019

Slavnostní zahájení konference proběhlo v neděli večer. V pondělí následovala plenární přednáška doc. Jiřího Urbana, která zodpověděla na otázku, zda nastává doba postmonolitická. Sedm odborných bloků přednáškových bloků bylo zaměřeno na vývoj HPLC metod, spojení LC-MS, elektroforetické metody, přípravu vzorku k analýze, detekční přístupy a dále pak aplikační přednášky, např. z oblasti analýzy přírodních produktů či z farmaceutické analýzy. Mezi přednášejícími nechyběli významní představitelé z oblasti separačních technik, jako prof. Jan Hlaváč, doc. Petr Bednář či dr. Ondřej Novák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, doc. Jan Havliš z Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity v Brně a doc. Petr Tůma z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Program provázely také diskuse u plakátových sdělení a prezentace zástupců sponzorů.

Česká chromatografická škola - HPLC 2019

Populární součástí odborného programu byl již tradičně i soutěžně-vzdělávací workshop, jehož úkolem je zábavnou formou si zopakovat teoretické i praktické znalosti z oblasti separačních technik. Závěrem konference byla vyhlášena nejlepší odborná a firemní přednáška, které byly vybrány účastníky akce a vyhlášení nejlepšího plakátového sdělení vyhodnoceného odbornou porotou. Výborná atmosféra, která doprovázela celý odborný program, pokračovala také v průběhu společenských večerů, které akci doprovází.

Česká chromatografická škola - HPLC 2019

Rádi bychom jako členové organizačního výboru poděkovali všem účastníkům za vytvoření báječné atmosféry během konference a pozvali zájemce o analytické separační metody i na další ročník „Česká chromatografická škola - HPLC 2021“. 8. ročník konference se bude konat v květnu roku 2019 ve stejné lokalitě a i tentokrát bude partnerem akce projekt STARSS.

Česká chromatografická škola - HPLC 2019

Za organizační výbor

doc. PharmDr. Lucie Nováková, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS