„Čaj o páté“ - soutěž v ochutnávání jednodruhových čajů

26.11.2019

Nastal sychravý podzim a s ním i čas na tradiční akci Spolku českých studentů farmacie, kterou je Čaj o páté – soutěž v ochutnávání jednodruhových čajů.

Jako budoucí farmaceuti dobře víme, že léčivé bylinky mohou mít často blahodárný vliv na nejrůznější neduhy a je důležité je znát. Letos jsme se sešli v koridoru Farmaceutické fakulty již po páté a společně se vrátili do dob Farmaceutické botaniky či Farmakognozie, abychom prověřili své znalosti o bylinných čajích.

V úterý 12. 11. 2019 odpoledne začínal být celý koridor provoněn vůní všemožných bylinných odvarů, takže všichni kolemjdoucí, ať již z řad studentů či zaměstnanců, kteří spěchali ze školy nebo se vraceli domů po celém dni v laboratoři, mohli tušit, že se tu něco bude dít. A měli pravdu.

f1f2f3f4f5f6

Soutěž zahájila v 17:00 Petra Čiháková z Megafytu – společnosti, která je již tradičně partnerem této akce a dodává materiál pro přípravu čajů.  Pro účastníky soutěže bylo připraveno 10 vzorků čajů ve velkých kádinách. Cílem bylo rozpoznat matečnou rostlinu, ze které byl odvar připraven. Pro získání bodů však nestačilo znát jen název rostliny v češtině a latině. Do soutěžních archů bylo třeba zaznamenat i latinské a české názvy čeledí, přesně po vzoru zápočtových testů v předmětu Farmaceutická botanika.

Některé odvary, jako například ten z lipového květu či šípkového plodu, bylo snadné rozpoznat. U jiných se zas soutěžící pěkně zapotili nejen proto, že byly čaje horké. Takovým byl třeba ten z nati kontryhele. I přesto, že některé z čajů nebylo lehké rozeznat můžeme říct, že si všichni z 32 účastníků ochutnávání užili.

Po odevzdání vyplněných archů se účastníci mohli těšit na malý dárek v podobě balených čajů společnosti Megafyt. Na vítěze pak čekaly tematicky zaměřené ceny. Kniha plná informacích o bylinných čajích, hrneček se sítkem a sada kvetoucích čajů.

Na poli vítězů se shodou náhod umístili studenti čtvrtého ročníku. Můžeme tedy jen hádat, jestli to bylo i tím, že v loňském roce absolvovali předmět farmakognozie. Vítězem soutěže se stala Daniela Ferechová s celkovým počtem 24 z možných 40 bodů. Druhé místo obsadili Adam Reguli a Katarina Brezinová s počtem 20 bodů a na třetí zůstala Kristýna Blahnová s 16 body.

Všem vítězům ze srdce gratulujeme! Společnosti Megafyt děkujeme za spolupráci a budeme se těšit na příští ročník.

Text: Markéta Nápravníková, studentka, členka Spolku českých studentů farmacie
Fotografie: Archiv Spolku českých studentů farmacie

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS