Výstava Žeň českého a slovenského exlibris za rok 2017 zahájena

07.09.2018

V pondělí 3. září 2018 se v Galerii Na Mostě konala vernisáž výstavy Žeň českého a slovenského exlibris za rok 2017. Koná se v roce 2018, kdy připomínáme sté výročí založení republiky i sté výročí založení našeho Spolku sběratelů a přátel exlibris (SSPE). Zároveň se koná krátce po skončení 37. Světového kongresu FISAE - sběratelů a přátel exlibris z celého světa, který proběhl tentokrát v Praze.

Na vernisáži jsme přivítali primátora města Hradec Králové MUDr. Zdeňka Finka, dále profesora Alexandra Hrabálka z Farmaceutické fakulty UK, předsedu SSPE docenta Felixe Černocha a další členy výboru SSPE a za výtvarníky Vlastimila Sobotu.

BBB_7792BBB_7805BBB_7812BBB_7816BBB_7820BBB_7827

Výstava je doplněna ukázkou historických exlibris od autorů, kteří stáli u zrodu SSPE a dnes je již pokládáme za klasiky. Ani letos jsme nezapomněli na mladé, připravující se výtvarníky. Vystavují zde studenti Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů  a nábytku v Hradci Králové.

Výstava Žeň exlibris má své pravidelné místo v Galerii Na Mostě. Letos probíhá už po třicáté sedmé. Snažíme se dál šířit mezi přáteli umění soustavnou a důležitou propagaci drobné grafiky – exlibris, tak, jak si dali za cíl v roce 1981 dobrovolníci vedeni docentem Václavem Ruskem. Snažíme se sledovat nově vzniklá exlibris od stávajících autorů i objevovat nové nadějné autory.

K výstavě byl opět vydán katalog.

Autorka textu: Marie Rumlarová
Autorka fotografií: Marcela Jeřábková

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS