Projekt STARSS otevírá možnosti analýzy proteinů na Farmaceutické fakultě UK

17.04.2018

Díky projektu STARSS se na Katedře analytické chemie daří rozšiřovat spektrum přístrojů, a tím i spektrum analyzovaných látek např. o velké molekuly jako jsou bioléčiva a proteiny obecně. Člen projektu PharmDr. Juraj Lenčo, Ph.D. má s proteomickými analýzami dlouholeté zkušenosti a rád by tuto oblast v rámci projektu STARSS rozvíjel i na Farmaceutické fakultě UK.

Jeho aktuální výzkumné zaměření asi nejlépe odráží práce „Conventional-Flow Liquid Chromatography–Mass Spectrometry for Exploratory Bottom-Up Proteomic Analyses“ nedávno přijata k publikaci v prestižním časopise Americké chemické společnosti – Analytical Chemistry 2018, 90, 5381−5389. V této práci J. Lenčo et al. vyvrací zažitý mýtus, že komplexní proteomické vzorky lze analyzovat pouze pomocí chromatografie v nano-průtocích a hmotnostního spektrometru vybaveného nanosprejem. Práce krátce po zveřejnění vzbudila ohlas mj. na v komunitě respektovaném blogu Dr. Bena Orsburna, který sleduje a komentuje aktuální trendy a zajímavosti v proteomice.

img1img2

S brzkým příchodem nového hmotnostního spektrometru s rozlišením až 240 000 se navíc možnosti analýz proteinů na Katedře analytické chemie Farmaceutické fakulty výrazně rozšíří. Otevře se tak cesta k vývoji nových metod pro analýzu bioléčiv a nebo spolupráci s výzkumnými skupinami, které by o kvalitativní a kvantitativní analýzu proteinů, včetně jejich modifikací, měly zájem.

Autoři: PharmDr. Juraj Lenčo, Ph.D. a PharmDr. Petr Chocholouš, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS