Oslava česko-slovenského přátelství v Galerii Na Mostě

16.10.2018

V pondělí 8. října 2018 otevřela Farmaceutická fakulta UK zajímavou výstavu v Galerii Na Mostě, pojatou jako malou oslavu ke stému výročí založení Československé republiky. Pozvání přijali dva dlouholetí přátelé - Slovák a Čech. Peter Čepec a Martin Srb se poprvé setkali V Hradci Králové v roce 1975, kde při základní vojenské službě spřádali své sny a plány do budoucnosti. Peter chtěl malovat, Martin rýt známky. Sny se jim daří naplňovat.

DTH_2619DTH_2641DTH_2631DTH_2613DTH_2647DTH_2650

Na výstavě se ocitnete mezi poetickými obrazy Petera Čepce, o kterých sám říká: „Moje obrazy jsou okna do světů bouřlivých i klidných, barevných i černobílých, veselých i smutných, světů pohod a protikladů, světů minulosti i budoucnosti.“ Jeho obrazy zdobí umělecké sbírky na Slovensku, Česku, Belgii, Bulharsku, Vatikánu a v dalších zemích.

Z rytce-medailéra Martina Srba stal významný rytec poštovních známek. Na výstavě vás okouzlí jejich ocelorytiny a bude se vám tajit dech, když si představíte, že za každou se skrývají stovky hodin mimořádně pečlivé práce. Za své grafické práce získal řadu ocenění i v mezinárodních soutěžích.

Přátelství Martina Srba a Petera Čepce nenarušila vzdálenost Praha – Bratislava ani rozdělení Československa. Trvá již čtyři desetiletí a je příkladem česko-slovenských vztahů pro všechny Čechy a Slováky.

Výstava potrvá do 2. listopadu 2018 a určitě stojí za zhlédnutí.

Text: Marie Rumlarová
Fotografie: Jiří Demuth

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS