Muzejní noc v Českém farmaceutickém muzeu se vydařila

21.05.2018

České farmaceutické muzeum v Kuksu, středisko Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, se i letos zapojilo do Královéhradecké muzejní noci, která proběhla v pátek 18. května 2018.

Pro účastníky byla připravena prohlídka stálé expozice Kouzlo apatyky s rozšířeným výkladem a ukázky lékárenské přípravy vybraných lékových forem historickými i současnými postupy.

134569a

Návštěvníci tak měli možnost prohlédnout si mobiliáře lékáren z 18. až 2. poloviny 20. století, dozvědět se, jakými léčivy se léčilo v minulosti nebo jak dříve vypadaly a fungovaly tovární stroje na výrobu mastí či tablet.

Praktických ukázek lékárenské přípravy léků se ujal kolektiv pracovníků z lékáren ve Svitavách, Prostějově a Moravské Třebové pod vedením Mgr. Markéty Mauerové a Mgr. Zbyňka Mauera. Návštěvníky zasvětili do umění výroby pilulek, tablet nebo bylinných nálevů; předvedli však také, jak se v dnešních lékárnách běžně připravují léky ve formě mastí, čípků či želatinových tobolek. Návštěvníci tak mohli spatřit a „osahat“ si činnost, která se odehrává v zákulisí a očím pacientů je skrytá, ale i v dnešní době představuje důležitou součást práce lékáren.

Množství dotazů položených průvodcům i „hostujícím“ odborníkům svědčí o tom, že expozice Kouzlo apatyky, dějiny farmacie i oblast individuální přípravy léků návštěvníky Muzejní noci velmi zaujaly.

Poděkování patří všem, kdo se na přípravě a zdárném průběhu již 11. ročníku této akce podíleli.

Text: PharmDr. Jan Babica, Ph.D.
Fotografie: Mgr. Ladislav Svatoš, Mgr. Ladislava Valášková, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS