Cenu za nejlepší poster na České lipidomické konferenci získal Dr. Lukáš Opálka

18.06.2018

Cenu za nejlepší poster na České lipidomické konferenci získal Dr. Lukáš OpálkaVe dnech 14. - 15. června 2018 se konala 6. Česká lipidomická konference v Praze v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze-Dejvicích. Konference byla tradičně pojata jako setkání odborníků z různých oblastí, kteří se zabývají lipidy, tedy chemiků, biologů i lékařů. Náplní konference byly přednášky účastníků a plakátová sdělení z široké oblasti lipidomiky.

Tohoto symposia, které je pořádáno jednou za dva roky, se zúčastnili i členové pracovní skupiny profesorky Kateřiny Vávrové (Skin Barrier Research Group), Dr. Lukáš Opálka a Dr. Andrej Kováčik. Poster PharmDr. Lukáše Opálky, Ph.D. s názvem The Effects of Omega O‐Acylceramides on Microstructure and Permeability of Model Skin Lipid Membranes hodnotící komise ohodnotila jako nejlepší a udělila mu ocenění.

Dr. Opálka pracuje jako odborný asistent na Katedře organické a bioorganické chemie, rovněž je členem pracovní skupiny profesorky Vávrové zabývající se kožní bariérou. Dr. Opálka se věnuje studiu lidských ultradlouhých ceramidů a jejímu hodnocení pomocí modelových systémů. Toho času je na půlroční stáži v laboratoři profesora R. Sandhoffa (Deutsches Krebsforschungszentrum), kde se zabývá hodnocením sfingolipidů pomocí hmotnostní spektrometrie.

Autor textu: PharmDr. Andrej Kováčik, Ph.D.
Fotografie: Archiv PharmDr. Lukáše Opálky, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS