Výstava fotografií Patricka Marka v Galerii Na Mostě

11.01.2017

V pondělí 9. ledna 2016 se v Galerii Na Mostě uskutečnila vernisáž výstavy fotografií Patricka Marka.

BBB_4761BBB_4754BBB_4767BBB_4770BBB_4791BBB_4812

Patrick Marek je jedním z nejrespektovanějších českých fotografů specializujících se na svět velkých pódií, jazzu a vážek. Tedy vlastně na světy dva, zdánlivě nespojitelné. Přesto podobně jako Jakyll a Hyde, dvě osobnosti v jedné, přes den stojí ponořen do zátočin a bažin, čeká na záběr vážky, zatímco večery tráví ve světle reflektorů. Markova tvorba spojuje tichou nostalgii k řádu přírody s fascinací z expresivity a neodhadnutelnosti jazzu. Obě témata zachycuje od konce 90. let.

Jeho záběry přebírají domácí i zahraniční časopisy a servery: Bass Player (titulní strana se snímkem Avishai Cohena), Jazz Japan, Modern Drummer, Rock & Pop, Barák, Harmonie, Mladá Fronta Dnes a mnohé další. Spolupracuje s řadou zahraničních festivalů i významných domácích přehlídek. Markovy snímky – jak ze světa hudby, tak z přírody – nalezneme v mnoha publikacích. Jeho fotografie vážky získala čtvrté místo v soutěži časopisu National Geographic.

Je zakladatelem a porotcem soutěže Jazz World Photo.

Vloni obdržel cenu americké Asociace jazzových novinářů za nejlepší jazzovou fotografii roku a stal se tak teprve čtvrtým Evropanem, který získal toto prestižní ocenění.

Autor textu: Milan Dus
Fotografie: Mgr. Sylva Novotná

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS