Fotografická soutěž Věda je krásná - 1. místo putuje na Farmaceutickou fakultu

19.12.2017

Věda není jen o experimentech, tabulkách a odborných článcích. Že může být plná barev, tvarů a neuvěřitelné krásných a zajímavých věcí dokazuje fotografická soutěž Věda je krásná“, která je doma na půdě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

První kolo proběhlo již v roce 2009 (tehdy jako ještě jako interní) a každoročně se opakuje. Soutěž je určená všem studentům a zaměstnancům Univerzity Karlovy, kteří mohou přispívat do několika soutěžních kategorií. Letos to byla „Vědecká mikrofotografie“, „Vědecká fotografie“ a „Vědecká ilustrace a virtuální příroda“. Od roku 2012 přibyla kategorie „Objevitelská“, která skrze portál prirodovedci.cz otevírá soutěž i širší veřejnosti. Hodnocení příspěvků má na starost odborná komise, ve které jsou nejen osobnosti české vědy, ale také profesionální světoznámí čeští fotografové. Každoročně se sejdou desítky až stovky soutěžních příspěvků, ale pouze tři z nich se v každé kategorii objeví na předních místech.

Vyhlášení výsledků proběhlo, jako každý rok, při příležitosti předvánočního koncertu PřF UK ve Velké aule Karolina v Praze. Vyhlášení se účastnil i soutěžící z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D., který do soutěže zaslal tři příspěvky – „Lesní strašidýlka“, „I vesmír má své tvary…“ a Ve stínu měsíce. A právě s posledním jmenovaným příspěvkem se Dr. Macháček umístil na 1. místě v kategorii „Vědecká fotografie“.

Našemu kolegovi Slávku Macháčkovi tímto srdečně gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů a radosti z krásných fotografií – vědeckých publikovaných ve špičkových časopisech i nevědeckých!

machacekdiplomzatmeni

Text: doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D.
Fotografie: MUDr. Petra Sušická

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS