Farmacie a farmakologie opět v celosvětovém žebříčku vědecké výkonnosti na předním místě

08.03.2017

V oboru Farmacie a farmakologie patří Univerzita Karlova mezi nejlepších 160 světových pracovišť dle mezinárodního srovnání vysokých škol QS World University Rankings by Subject 2017.

Letošní celosvětový žebříček QS World University Rankings by Subject zahrnuje celkem 46 vědních oborů, z toho 38, které jsou pěstovány na Univerzitě Karlově. Náročná kritéria hodnocení univerzita splnila ve 37 případech, z toho mezi nejlepšími světovými pracovišti se umístila v 19 oborech, oproti 15 v loňském roce.

Již několik let po sobě dosahuje v tomto srovnání nejlepšího umístění obor geografie, v němž se pracoviště Univerzity Karlovy nacházejí v první stovce, mezi prvními sto padesáti světovými institucemi se umístila pracoviště ve dvou oborech: anglický jazyk a literatura a filosofie, do dvoustého místa pak v dalších osmi: farmacii a farmakologii, fyzice a astronomii, historii, lékařství, lingvistice, matematice, mediálních a komunikačních studiích a politologii a mezinárodních vztazích. Ve většině oborů si Univerzita Karlova udržela své loňské postavení, zlepšila se v anglickém jazyce a literatuře a biologii.

Žebříček byl sestaven na základě posouzení činnosti téměř čtyř a půl tisíce vysokých škol. Hodnoceny byly reputace vysoké školy v daném oboru mezi akademickými pracovníky a zaměstnavateli a kvalita její vědecké práce měřená prostřednictvím průměrného citačního ohlasu na jednu publikaci a H-indexu. Složení kritérií a jejich vah přitom bylo pro jednotlivé obory různé, tak aby zohlednilo jejich specifika.

VÝBĚR UMÍSTĚNÍ UNIVERZITY KARLOVY V QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS BY SUBJECT 2017

Obor

Umístění

Vědy o živé přírodě a lékařské obory

226

farmacie a farmakologie

160

lékařství

184

biologie

288

 

Kompletní žebříček QS World University Rankings by Subject 2017

Text: UK, www.cuni.cz

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS