První ročník Mistrovství magistraliter přípravy

19.04.2017

Ve středu 12. dubna 2017 jsem se zúčastnila prvního ročníku Mistrovství magistraliter přípravy pořádaného Spolkem českých studentů farmacie. Jak vše probíhalo, se vám nyní pokusím přiblížit.

IMGP2853IMGP2872IMGP2879IMGP2884IMGP2921IMGP2937IMGP2951IMGP2965IMGP3005IMGP3024IMGP3028IMGP3041

Akce se konala na Katedře farmaceutické technologie Farmaceutické fakulty UK, kam se dostavilo celkem 11 soutěžících, z nichž převažovali studenti pátého ročníku. Zpočátku to vypadalo, že budou mít výhodu, protože již absolvovali povinnou šestiměsíční praxi v lékárnách a mohli si tudíž vše vyzkoušet.

Po krátkém zahájení a seznámení s porotou ve složení  PharmDr. Pavla Kholová (FNHK), PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D., Mgr. Eva Procházková (Fagron), PharmDr. Barbora Vraníková, Ph.D. jsme obdrželi dvě soutěžní receptury. Naším prvním úkolem bylo sepsat postup přípravy a hned jej odevzdat. Poté už následovaly vyměřené 2 hodiny na přípravu receptur, během nichž nás sledovali a hodnotili porotci. Také jsme ve svých pracovních listech měli 20 teoretických otázek, za které jsme mohli získat body. Zde jsme zase měli navrch my čtvrťáci (a ještě aby ne, když minulý týden byl zápočet).

Receptura č.1
Belladonnae folii extr. sicc. normat. 0,02
Ichthammoli 0,2
Cacao olei q.s.
M.ut f. supp.
D.t.d. No X (decem)
D.S. 1x denně

Receptura č.2
Picis lithantracis 2,5
Helianthi ol. raff.
Ac. salic. aa 1,0
Zinci oxidi
Talci aa 7,5
Sydofarm ad 50,0
M. f. pasta

Jak vlastně správně zapracovat ichtamol do čípků a pix do pasty byl pěkný oříšek. Každý si zvolil postup podle sebe, což se také ukázalo na konci soutěže, kdy vzniklo 11 originálů. I když se občas nedařilo a čas se krátil, tak po celou dobu soutěže vládla dobrá nálada jak mezi soutěžícím, tak i mezi hodnotícími. Po skončení časového limitu jsme své výtvory odevzdali a přesunuli se do zasedací místnosti s občerstvením, kde jsme čekali na verdikt poroty.

První místo získala Barbora Harmáčková, druhé místo Veronika Skalická a na třetím místě se umístila Martina Junková.

Následovalo vyhlášení vítězů, předání diplomů a cen od partnera akce, společnosti Fagron. Z fakulty jsme odcházeli spokojení ve večerních hodinách. Z mého pohledu hodnotím soutěž jako velice povedenou a určitě doporučuji všem se zúčastnit dalších ročníků!

Text: Barbora Harmáčková
Fotografie: David Suchánek

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS